Премиерът призна, че НЗОК е в лошо състояние, ген. Тонев обвини държавата

Министър-председателят Пламен Орешарски призна, че НЗОК е в много лошо състояние, а бившият шеф на ВМА и настоящ зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев обвини държавата, че дължи на Здравната каса точно толкова, колкото се очертава да е дефицитът в нея за цялата година.

Здравната каса и лекарствената политика са в лошо състояние, обобщи премиерът Пламен Орешарски на среща с НПО. Според Орешарски, завареният дефицит в НЗОК се е отразил на финансовото състояние на касата и през тази година.

Орешарски видя дефекти и в работата на изпълнителната власт. По думите му, върху заварения и натрупания нов дефицит влияе вероятно по-мудната работа на администрацията, на правителството ни, а без законови изменения не могат да се въведат дисциплиниращи мерки.

Не бяхме достатъчно настоятелни тук и виждам, че нещата не са добри, обобщи премиерът Орешарски.

Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев бе далеч по-рязък, както в диагнозата на здравеопазването, така и в прогнозата за изхода.

Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля, заяви ген. Стоян Тонев, цитиран от “Фокус”. Той припомни, че още след тройната коалиция дълговете на болниците бяха 318 млн. и нарастват, защото в момента болниците не са си получили от НЗОК заплащането за надлимитните дейности за близо 3 месеца.

Генералът критикува и прехвърлянето на неразплатени задължения на НЗОК от година в година.

От миналата година бяха прехвърлени 150 млн., които Касата трябваше да плати за 2013 година, а тя ги прехвърли за 2014 г. Сега най-вероятно ще се опитат да направят същото – да ги прехвърлят за 2015 година, прогнозира зам.-кметът по здравеопазването. По думите му, инвестициите в здравеопазването за апаратури и ремонти през тази година през първите 6 месеца и през изминалата година са най-малко в последните 20 години, защото Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля.

Ген. Тонев прогнозира, че здравната система няма да рухне, но ще падне на много ниско ниво – колкото позволяват наличните средства. Той остро критикува държавата в лицето на финансовия министър, за продължаващото четвърта година изплащане на едва 50% от дължимите суми за здравни осигуровки на чиновниците и др. групи лица, за които ангажиментът е на държавата.

Сумата, която всяка година, включително и тази, държавата дължи на Здравната каса за този тип здравни осигуровки е 400 млн. лева, т. е. толкова, колкото се очертава дефицитът в НЗОК за цялата година, изтъкна Стоян Тонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.