И в НЗОК отхвърлиха предлагания от Горанов бюджет

Надзорният съвет на Здравната каса отхвърли предлагания от финансовото министерство бюджет на Касата за догодина. Той е 3 милиарда 204 милиона лева.

Аргументът е, че така няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. Според Надзорния съвет парите за Здравната каса трябва да бъдат увеличени със 130 милиона лева с трансфер от държавния бюджет и да бъде 3 милиарда 335 милиона.

Председателят на НЗОК Станимир Хасърджиев обясни, че в предлагания бюджет за 2016 г. не е предвидено покриването на сумите, които са дефицит от 2015 година, което ако остане така, ще вкара Здравната каса в “много тежка процедура и условия, които щяха да затруднят осъществяването на реформата и въвеждането на всички нови технологии и дейности, които са предвидени за следващата година”.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков уточни, че на ход е парламентът. Надзорниците на НЗОК са категорични, че без увеличаване на бюджета за 2016 година със 130 млн. лева няма как да се проведе здравната реформа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.