Парамов изчисли нуждите на държавата на 11 млрд. лева

Финансови експерти демонстрираха в сутрешния блок на bTv различни мнения и изчисления за дефицита в бюджета, финансовото състояние на държавата и необходимостта от нови заеми. При всички случаи обаче идеше реч за милиарди…

“Сериозната задача на българската държава е да установи колко пари й трябват до края на годината, за да работи нормално и да намери начин да ги осигури. По мои изчисления средствата, които са ни нужни, като включим всички разходи, включително евентуалното оздравяване КТБ, сумата ще е 11 милиарда лева.” Това заяви финансистът и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов. По думите му, нужно е да се вкарат много сериозни пари в икономиката, за да заработи и тръгне напред. Парамов е убеден, че след изборите на 5 октомври, освен ГЕРБ и другите партии ще признаят необходимостта от актуализация на бюджета.

“Дупката в бюджета, която се очертава за тази година, без да включваме евентуалните разходи в банковия сектор, ще е около 3 милиарда лева”, прогнозира икономистът Петър Ганев. Той укори последните няколко правителства, че са залагали на небалансирана финансова политика. В този смисъл, според Ганев, изборът, който ще направим на вота в неделя е много важен, защото партиите предлагат различни политики във финансовата и икономическата сфера.

“Това, което се случва в България е, че когато някой прави бюджет и ако той не се изпълнява никой не мисли за съкращаване на разходите. Дупката в бюджета се очаква да е около 1.5 милиарда лева”, направи своята прогноза и финансистът Владимир Каролев.

Тримата финансисти коментираха и ситуацията около КТБ.

Ако Йордан Цонев си беше на мястото нямаше да се стигне до затварянето на КТБ и сериозните опити имуществото и активите на банката да бъдат разпродадени на безценица, заяви Кольо Парамов.

Петър Ганев изрази оптимизъм, че има пазарно решение за спасяването и оздравяването на КТБ, но призна, че ако резултатите от одитния доклад покажат, че банката няма финансова ликвидност, “най-вероятно ще трябва да се премине през фалит на КТБ”.

“По отношение на КТБ не смятам, че към този момент е възможно единствено пазарно решение за нейното оздравяване, защото и при отваряне и при фалиране на банката ще е нужен публичен финансов ресурс за справяне със ситуацията”, каза Владимир Каролев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.