И ветеринарите се готвят за протест

Българският ветеринарен съюз обяви, че след 30-и юни започва ефективни протести. Недоволството на ветеринарите е породено от факта, че цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014-а година, са занижени 3-4 пъти, съобщи БНР.

Това е поедната новина за провеждащи се или подготвяни протести. В момента ива ефективен протест в столичната Спешна помощ, където почти всички медици подадоха оставки в знак на несъгласие с намерението на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева да уволни директора и зам.-директора на Спешна помощ-София.

За намерението си да обявяват национални протести съобщиха и членовете на синдиката на надзирателите в затворите. Там конкретния повод е решението да преминат от 24 на 12-часови работни смени, но всъщност става дума за натрупани от години проблеми с недостига на персонал и лошите условия за работа в местата за лишаване от свобода, ниското заплащане и т.н.

Що се отнася до ветеринсарите, те категорично не са съгласни с обявеното драстично намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите. При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората, съобщиха от браншовата организация. Допълва се, че лекарите са изпратили протестни предупредителни писма до всички институции, но досега нямат отговор. Ако ситуацията не се промени до 30-и юни те започват протести и ще уведомят Европейската комисия за случващото се у нас.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.