Кралят на Испания Хуан Карлос абдикира

Кралят на Испания Хуан Карлос абдикира от трона в полза на сина си принц Фелипе, предадоха световните агенции. Новината за оттеглянето на 76-годишния монарх е съобщил премиерът на Испания Мариано Рахой. Той е изтъкнал, че крал Хуан Карлос бе „неуморен защитник на нашите интереси“. Според министър-председателя на Испания, мотивите на абдикиралия монарх са лични, като Хуан Карлос е избрал най-добрия момент за промяна.

Влиятелният испански всекидневник „Ел Мундо“ пише, че Хуан Карлос е обмислял своята абдикация от около месец и взел решението през почивните дни.

Хуан Карлос I де Бурбон е крал на Испания от 1975 година. Роден е в изгнание и наследява трона от дядо си, Алфонсо XIII, буквално два дни след смъртта на диктатора Франко.
Интересно е да се отбележи, че бащата на Хуан Карлос, дон Хуан, граф Барселонски, се отказва от короната в негова полза.
Хуан Карлос е роден в Рим през 1938 г., където родителите му и дядо му живеят в изгнание, след като на 9 декември 1931 г. Испания става република. През 1948 г. генерал Франко извиква дон Хуан и поисква от него да му даде сина си да го отгледа и възпита като бъдещ крал на Испания. Същата година десетгодишният принц за първи път стъпва на испанска земя. Диктаторът обявява Испания за кралство, а Хуан Карлос за престолонаследник. Преди смъртта на Франко мнозина не гледат с много голямо уважение на младия принц. Франкистите го наричат “принцът идиот” и се кълнат, че няма да позволят да се възкачи на престола.

Според испанската конституция от 1978 година, кралят има повече правомощия от останалите европейски конституционни монарси. Той е главнокомандващ на въоръжените сили на Испания и има известни права да влияе на политическия живот на страната. При качването си на престола той обявява курс към изграждане на демократично общество в Испания и обещава да бъде “крал на всички испанци”. На 23 февруари 1981 лично предотвратява опит за преврат на франкистите.

Женен е за гръцката принцеса София Гръцка. Когато през 1962 г. Хуан Карлос и София сключват брак, испанците я посрещат с възгласи “Гъркиньо, отивай си в Гърция!”. София за феноменално кратко време научава испански, ражда три деца на Хуан Карлос — инфантите Елена и Кристина и принц Фелипе, и изобщо много бързо се утвърждава като интелигентна и начетена жена. С много скромност, мъдрост, упорство и труд в полза на Испания кралската двойка доказва колко погрешни са били първоначалните представи на поданиците.

Хуан Карлос и София живеят в бившата ловна резиденция “Ла Сарсуела”. Всички кралски имоти, дори яхтата “Фортуна”, с която кралят участва в международните регати, са собственост на държавата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.