Днес е Ден за размисъл преди балотажа в неделя

Избираме държавен глава, гласуваме на референдум

Днес е традиционният Ден за размисъл преди насрочения за 1 ноември втори тур на местните избори. А между другото, в петък в София бе открит Уиски Фест София 2015. За четвърта поредна година столицата ни е домакин на най-големия уиски фестивал на Балканите.

В по-голяма част от столицата изборите продължават и тази неделя. ГЕРБ спечели на първи тур вота за кметове на 8 района. В 16 обаче ще има балотаж.

В Пловдив и още 13 от областните градове ще има втори тур на изборите.

Общо в цялата страна на 1 ноември се очакват около 1700 балотажа на вота за общински, районни и селски кметове.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община. Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии. Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

Общо 6 363 761 души имат право на глас. В петък оставка подаде председателката на Общинската избирателна комисия в София. Тази оставка бе поискана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради хаоса при приемането на изборните книжа в “Арена Армеец”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.