БСП остава без кмет в областните центрове

И вторият тур на местните избори премина при ниска – на места при рекордно ниска – избирателна активност, “компенсирана” от участниците в битките със стотици сигнали за нарушения – най-вече за търговия с гласове. Не липсваха и драматични “преследвания” с изравнение резултати, както и инфарктни победи. За първи път в най-новата ни история БСП остана без кмет в областните градове.

“Ясно показаха тези резултати, че с ГЕРБ никой не може да се мери. Няма шанс някой да се мери с нас. Въпреки това, на всички всеки ден пожелавам успех”, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ПП ГЕРБ след втория тур на местните избори в страната.

“Дефектите в избирателния закон се видяха. При толкова мащабни избори с толкова много гласувания, няма как да не се получат конфликти. Ясно е, че почти навсякъде всички партии имат някакво представяне в местната власт, затова ми се ще от утре кметовете навсякъде да седнат и да работят, защото има нов програмен период, европейски проекти.

“Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки голямото ни желание, няма как да се получи”, посочи още Борисов.

РБ превзе Плевен и Добрич

В Плевен втория тур печели кандидатът на РБ, който се явява на изборите от коалиция „Плевен може – Плевен побеждава“, Георг Спартански с 52,99% от гласовете срещу 47,01% за кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков

На балотажа за кметския пост в Добрич кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов печели с 50,61%% от гласовете. Досегашният кмет Детелина Николова, която се състезаваше за четвърти мандат с бюлетината на ГЕРБ, получи 49,39% подкрепа.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Тотев печели с 50,68%пред кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов – 49,32%, според данните при обработени 92,51% протоколи.

Кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова стана кмет на Ловеч с 51,74%. Кандидатът на БСП Минчо Казанджиев е втори с 48,26% от гласовете.

Кандидатът на ГЕРБ в Перник Вяра Церовска води с 60,18% при обработени 80,85% протоколи в ОИК. Ерик Рангелов от БСП има 38,68%, според междинни данни от ОИК.

БСП губи и в община Сливен, където на кметския стол сяда кандидатът на ГЕРБ Стефан Николов Радев 53,90%. Кольо Милев от левицата получава 46,10%.

Нов кмет в Хасково след 16 години

На кметския стол в Хасково сяда кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов, който има 73,13% от гласовете на втория тур. Втори остава досегашният кмет и кандидат за пети поред мандат Георги Иванов с 26,87%.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов надви с 63,96% кандидата на БСП Иван Иванов.

Във Видин кандидатът за кмет на ГЕРБ Огнян Ценков печели с 55,06% срещу 44,94% за кандидата на Коалиция „Единни за промяна“ Росица Кирова.

Тодор Попов печели за трети пореден път изборите за кмет на община Пазарджик. За досегашния кмет са гласували 58,98% от участвалите във вота. Кандидатът на ГЕРБ Найден Шопов е подкрепен на втория тур от 41,02% от избирателите.

Дарин Димитров от ГЕРБ печели убедително кметския пост в Търговище. За Димитров са гласували 17 028 души или 69,18% от имащите право на глас. За опонента му от ДПС – Емине Якубова – 7 585 души или 30,82%, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Христалина Халачева след окончателната обработка на протоколите от балотажа.

Кандидатът на ГЕРБ в Силистра д-р Юлиян Найденов печели с 58,59%, при 100%обработени секционни протокола. Александър Сабанов от МК „Гражданско единство“ получава 41,41%.

Д-р Валентин Василев от ГЕРБ е новият кмет на община Разград с резултат 57,82%.
След втория тур на местните избори ДПС загуби в Исперих за пръв път от 25 години насам. ДПС губи и в община Кубрат, където кандидатът на коалиция „Време за промяна“ Бюрхан Мюзелифов печели с 65,38%, а кандидатът на ДПС Гюнан Халил събира 34,62% от гласовете.

Кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов печели изборите за кмет на община Враца с 52,96%. Досегашния кмет Николай Иванов има 47,04% от гласовете.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.