Балотажът остава на 1 ноември, печатници искат отлагане

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

Вторият тур на местните избори ще се произведе на 1 ноември при спазване на всички законови изисквания. Това съобщи днес председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. В същото време тя не отрече, че все още има образци на бюлетини, които не са утвърдени за печат, въпреки притесненията на печатниците, че времето няма да стигне за отпечатване на нужните бройки и образци. За балотажа трябва да се отпечатат общо 1128 вида различни бюлетини – 133 за кметове на общини, 25 за районни кметове и 970 кметове на кметства.

По-рано днес бе разпространено писмо, подписано от от изпълнителните директори на печатницата на БНБ, “Демакс”, “Дунав прес”, “Алианс принт”, “Полиграф комерс”, и “Лито Балкан”, в което се твърди, че общинските избирателни комисии са забавили много данните, които трябва да предоставят, и това поставя под въпрос възможността на техниката да се справи с поръчката навреме. От тяхно от печатницата на БНБ предложиха на премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев балотажът да се проведе на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок.

Няма проблем за произвеждане на втори тур на изборите на 1 ноември. Разбирам загрижеността на печатницата на БНБ, но днес обсъдихме ситуацията с вицепремиера Томислав Дончев и сме сигурни, че нещата могат да се случат както е предвидено в закона, изтъкна шефката на ЦИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.