Плевнелиев: За мен няма вариант нови избори

Плевнелиев иска Радев да прави служебен кабинет

“България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него.
Впечатлява ме добрият тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат“. Това коментира президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

„За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство“, каза още Росен Плевнелиев. Според президента, това, че Народното събрание е пъстро е заявка, че един широко скроен план за действие би могъл да намира своите различни групи по интереси, които да го подкрепят в различни негови измерения.

Плевнелиев посочи, че очаква втори кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярва, че “правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а правилният подход е ясна програма за действие“. Според държавния глава, независимо дали сме леви, или десни, консервативни или либерални, ако тези реформи са мислени за България и, ако този план за действие е разумен и смислен за България, той трябва да бъде подкрепен, независимо от това какви са партийните различия.

В словото си пред участниците във форума президентът Плевнелиев коментира, че медиите не бива да са трибуна на езика на омразата, а да създават възможност различните култури и народи да се опознаят, да проявят взаимно разбиране, да се развиват чрез споделено знание. Плевнелиев припомни, че нееднократно е защитавал ефективната саморегулация на сектора, както и необходимостта от допълнителни законови механизми.

За да изпълни задачите си, журналистиката трябва да бъде независима и свободна, отбеляза президентът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.