Иван Костов прибави и президента сред спечелилите евровота

Единствените спечелили от Европейските избори са ДПС и президента Росен Плевнелиев. Това коментира бившият лидер на ДПС и настоящ директор на лабораторията в НБУ за анализ на политическите рискове Иван Костов в предаването “Седмицата” на Дарик. Той допълни, че европейските избори са довели до критично спадане на доверието в българските институции и създадават рискове за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание.

“Най-добре от изборите излизат два политически субекта. Единият е ДПС, което увеличава своята подкрепа. Ако тези избори бяха и за българско Народно събрание, ДПС от парламентарните фракции е единствената, която би качила резултата си, би увеличила броя на депутатите си. Всички останали губят”, добави Костов.

По думите му другият, който печели по един странен начин от тези избори, е Росен Плевнелиев.

“Президентът не участва в тези избори, спадът на доверието в останалите политически институции не го засяга, но едновременно с това той получи изненадваща силна подкрепа от вота, предвид обстоятелствата, че взе много категорична позиция за европейската интеграция и в полза на съюзническата позиция на България”, изтъкна Костов. Според него позицията на президента е била в противовес на позицията, която заеха БСП, АБВ, Атака – изявена позиция срещу европейската интеграция и позиция в полза на Москва. По думите на Костов, това означава, че всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания, която Москва води в България, подведоха и жертваха цялата българска левица”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.