Даниел Митов е оптимист за приемането ни в Шенген

Митов изтеглил кандидатурата ни за ООН в полза на Полша

В ЕС има нагласа на България и Румъния да се даде хоризонт за влизане в Шенгенското пространство, заяви в интервю за БНР министърът на външните работи Даниел Митов.

Ако България получи някакъв хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а после – за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство, посочи министър Митов.

Министърът на външните работи коментира и бежанския натиск. По думите му, България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, като същевременно сме доста назад в класацията за получаване на средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци. Митов изтъкна, че на ниво МВнР постоянното настояване е към България да се подхожда по-солидарно в този случай, защото е доказано, че ние сме една от държавите, които имат най-много нужда от финансово подпомагане.

Твърдението, че потока от руски туристи у нас ще намалее заради санкците наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема, каза още министър Митов. Според него, ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.