Подготвя се хуманитарна помощ за сънародниците ни в Украйна

Митов изтеглил кандидатурата ни за ООН в полза на Полша

“В момента се подготвя изпращането на хуманитарна помощ за българите в Украйна. Уточняваме все още както вида, така и маршрута за транспортирането. Най-голямото предизвикателство, разбира се, е как хуманитарната помощ да стигне до хората, които се намират в зоните на конфликта”. Това съобщи днес министърът на външните работи Даниел Митов. Той подчерта, че България остава дълбоко ангажирана със съдбата на нашите сънародници в Украйна. Митов даде пример с вече действащия облекчен режим за издаване на визи на хората с български етнически произход. Министърът съобщи още, че тези дни се очаква да направи посещение в България Антон Киссе – депутат в парламента на Украйна и председател на едно от българските дружества в страната. Отправена е покана към външния министър на Украйна Павло Климкин също да посети страната ни. Самият Митов има желание да посети българската общност, когато това е възможно.

Министърът на външните работи призова политическите сили да спрат да спекулират по темата, както и с разполагането в България на координационен комуникационен център на НАТО и с укрепването на отбранителните ни способности.

“Искам да го кажа съвсем ясно и категорично, истериите около това каква е позицията на България точно, дали ще влизаме във война с някого или не, трябва да престанат. България няма да воюва с никого. Никой няма намерение да воюва с нас”, подчерта министър Митов.

Междувременно на днешното пленарно заседание в парламента бе прието до края на седмицата Народното събрание да обсъди създаването на постоянна комисия за българите в чужбина. Предложението е на депутатите от “БСП лява България”.

Председателят на парламентарната група на социалистите Михаил Миков коментира, че последните събития в Украйна обуславят тази нужда, за да може българите, живеещи извън страната, както и българските общности, да могат да усетят грижа за тях от страна на българската държава.

Предложението на Михаил Миков влезе като последна точка от работната програма на парламента за тази седмица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.