Спецзвено ще разследва мрежите за “внос” на имигранти

Активно работим по ограничаване и разбиване на нелегалните мрежи, които контрабандират бежанци срещу заплащане. Тълкуваме тези престъпления като особено тежки. Създаваме специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежи за бежанци.

Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг в Министерски съвет по темата за бежанците и реакцията на европейските институции и българските власти. В пресконференцията участваха също така вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин, както и министърът на външните работи Даниел Митов.

Готови сме да приемем за постоянно нови 500 бежанци

Румяна Бъчварова изтъкна, че България приветства новата общоевропейска политика за разпределение на бежанци, както и усилията да се намери изход от кризата. Според българския министър на вътрешните работи е необходима ясна и категорична общоевропейска политика, която да отразява общата солидарност, а начинът на разпределение на бежанците трябва да бъде максимално справедлив. По думите на Бъчварова, България вече е заявила своята готовност да приеме 500 новопристигнали бежанци и проявява разбиране за необходимостта този брой да бъде увеличен, като признаваме прилагането на общия принцип спрямо всички държави. Бъчварова уточни, че е важно той да съответства на способността на държавите да осигурят общите европейски стандарти за прием на всички бежанци, които се намират на територията на съответната страна. По-думите на вицепремиера, правителството обсъжда и възможността за интегрирането на тези хора в страната, но позицията ни е, че когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури и тяхното връщане там, от където са дошли.

Квотите са едно, а солидарността – друго

Европейската солидарност не би могла да бъде ограничена само до квоти, тогава когато става въпрос за настаняване на бежанците, трябва да се отчитат социалните и икономическите условия за съответните страни. Това каза на брифинга вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Той оцени като правилно настояването на България, като гранична държава, от самото начало на кризата, ЕС и страните към него да поемат заедно тежестта на бежанската криза.

Калфин и Бъчварова изтъкнаха, че Дъблинските споразумения (за правото на страните от вътрешността на ЕС да връщат бежанците в държавата, където са първоначално регистрирани) очевидно не могат да работят в тази ситуация и трябва да бъдат преразгледани. Според Калфин приемът на бежанци би трябвало да бъде обща европейска политика, включително правото им за движение в рамките на ЕС. В тази връзка вицепремиерът Меглена Кунева посочи, че не може в ЕС да имаме 28 различни политики по отношение на миграцията.

Нужни са бежански центрове в страни извън ЕС

Настояваме да се организират, колкото може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС, коментира министърът на външните работи Даниел Митов. Той поясни, че тези държави ще се грижат да има подходящи условия за хората, които бягат от войната, да им се гарантират правата и спасяването на живота им. По думите на Митов, световната общност трябва да се справи, колкото може по-бързо с проблема „Ислямска държава”, а държавите от региона на Близкия Изток трябва да поемат много по-голяма отговорност.

“Ясно е и друго – статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато конфликтите бъдат решени, тези хора ще трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли”, заяви министърът на външните работи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.