Даниел Митов: Не сме съгласни да създадем буферна зона за бежанци

България няма да се съгласи със създаването на буферна зона за бежанци на наша територия. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде „Фокус”.

Министър Митов коментира и спорната тема за определянето на квоти за бежанци, които да приемат държавите от ЕС, по която в момента няма консенсус, заради отказа на страните от Вишеградската четворка да приемат такъв подход.

„Когато говорим за квоти, те не решават въпроса. Това е временно решение за определен брой хора, които евентуално да бъдат разпределени и държавите на Европейския съюз да поемат солидарно и тежестта, и отговорността за тези хора, които имат нужда от помощ във въпросния момент. Но това не решава проблема, не обезкуражава миграционния натиск и бежанските потоци, а точно обратното”, изтъкна Митов. Министърът посочи, че българската политика е с друга насоченост.

Нужни са миграционни центрове извън ЕС

По думите му, ние говорим за обратния процес – изграждане на миграционни центрове извън границите на ЕС и помощ за държавите, които не са членки на съюза, но вече са поели голяма част от тежестта – като Турция. Митов припомни за изхарчените над 6, 5 милиарда от турската държава, за да се създадат условия за бежанците. Първият ни дипломат смята, че Ливан и Йордания са също две държави, на които трябва да се обърне внимание. “Необходимо е те да бъдат основната база, в която бежанците да бъдат настанявани и да им се осигуряват нормални условия за живот”, препоръча Даниел Митов, като изрази увереност, че държавите от Европейския съюз и всички останали държави, които имат задължение по този случай, ще помагат.

Засега няма нужда от войници по границата

За момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница, но сформираният щаб и работната група, която постоянно се събира, могат да вземат подобно решение, каза още Даниел Митов. Министърът допълни, че обстоятелствата могат са се променят във всеки един момент и уточни, че самата идея за изпращане на военни по границата не бива да поражда никакви спекулации и съмнения – дори и да се изпратят, те просто ще помагат на полицаите да наблюдават границата.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също говори по тази тема пред участниците в срещата във Варна.

Към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница, заяви Борисов. Премиерът подчерта, че Министерство на отбраната и армията са в пълна готовност при ескалиране на бежанската ситуация на българо-турската граница веднага да реагират и да разположат войници, създадена е и нужната координация. По думите на Борисов, проблемът с нелегалните емигранти се дължи най-вече на факта, че повечето от тях нямат избор – „Отзад е ятаган – отпред е оградата”.

Бойко Борисов уточни, че не може да говори от името на 27 премиери на страни-членки на ЕС, но беше категоричен, че в сряда съюзът трябва да вземе окончателно и приемливо решение за справяне с бежанската криза.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.