Ант. Тодоров: Предизборното време не е много подходящо за търсене на консенсус

“За промените в конституцията, бързането е контрапродуктивно. (…) Аз лично смятам, че предизборното време не е много подходящо за търсене на консенсус в парламента, какъвто несъмнено една конституционна промяна изисква. Мисля, че макар мнозина да смятат, че едно отлагане на съдебната реформа ще бъде катастрофално, може би е по-добре в случая да си кажем: по-добре късно, отколкото никога”. Това коментира политологът проф. Антоний Тодоров пред БГНЕС. Според него проблемът е, че това е поредната съдебна реформа и понеже има натрупано огромно очакване в обществото нещо да се случи, сега е моментът и ако го пропуснем, нещата ще продължат още дълго време без никаква промяна. Ученият изтъква, че хората, обществото очаква нещо, което да промени нещата така, че правосъдието да е почтено, бързо, ефикасно, но честно и справедливо, а дали ще се случи веднага, е един въпрос, който наистина продължава да виси.

И аз не очаквам кой знае колко бързи и незабавни ефекти от всичкото това. Хубаво, може да има ефект например върху кариерата на съдиите и прокурорите. Дали обаче тази промоция на съдиите и прокурорите веднага ще доведе на ръководните и важните позиции и на позициите, които задават тона, честни и почтени професионалисти – това е въпросът.

Проф. Тодоров смята, че позицията, заемана от Реформаторския блок е контрапродуктивна, тъй като те се представят за единствен морален съдник в ситуация, в която няма невинни – “още повече, че в крайна сметка целта е една реформа да бъде колкото се може по-консенсусна, т.е. трябват преговори с другите и когато кажеш на другите, че те са измамници, престъпници или Бог знае какво, ами шансът да постигнеш съгласие не е много голям”.

“В политиката няма как да се мине без преговори и компромиси. Това е особено поле, там се сблъскват интереси, но в крайна сметка е полето на общото живеене и как да живеем общо с различни интереси? Ами като някак си се договаряме по едно, друго, трето…”, пише още проф. Антоний Тодоров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.