Нонсенсът като антиновина с добри вести за лоши арендатори

Тъмна Индия се очертава пред българския туризъм

Нонсенс (от френски non-sens) е фраза лишена от смисъл или просто безсмислица. Понякога изразът се употребява за обозначаване на алогизъм, абсурдност.

А ето и пример за подобна фраза.

“Започваме изненадващи проверки на плажовете”, оповести днес министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Очевидно е, че министър Павлова произвежда не-новина, съвършено различна от това, което се чува. На практика арендатори, концесионери и каквито има още “стопани” на плажове още от днес ще се чувстват предупредени. Което обаче не означава, че ще влязат в крак със закона като мажоретки на парад. А по-скоро, че ще си отварят очите на 4, докато продължават да искат по 5 лева за плажна кърпа на “свободния” плаж и по 20 лева за чадър и два шезлонга, дори ако сте сам, като бяла лястовица сред ято от гарвани.

Не по-малко парадоксално е, че Лиляна Павлова обяви за предстоящите изненадващи проверки на плажовете на пресконференцията, на която представи резултатите от току-що приключилите не-изненадващи проверки. А те бяха предизвикани от многото сигнали за масово нарушаване на изискването на всеки плаж поне 50% от площта да е за свободно ползване, при това с равен достъп до морето от страна на хората, които не са си платили за чадър и шезлонг.

Между другото, общият брой на плажовете, дадени под аренда или на концесия е малко над 120. И понеже живеем в ХХІ век, ще е по-лесно, по-евтино и по-ефективно на всеки един от тези плажове да има камера, която да излъчва он-лайн реалното положение: мирното или като на война съжителство между плажуващи под платени чадъри и онези “стипци” със собствените плажни кърпи; достъпът до морето; дори наличието на културисти (разбирайте – бабаити, отгледали мускулите си в мутренски фитнес), които културно убеждават гражданите, колко по-здравословно е да си платиш за всичко, отколкото с повреда на някоя част от тялото си.

Камерите струват евтино и показват скъпи истини – разбирате нали? А изненадващите проверки струват скъпо и показват, колко е вредно да бъдат опорочавани с предварителното им оповестяване…

П.С. Вече в средата на сезона на държателите на плажове, нарушаващи закона, е даден срок за коригиране на нарушенията. После пак ще има проверки, след които ще се налагат санкции, ако нарушителите още упорстват. Третата стъпка е прекратяване на договорите.

Което е напълно вероятно да се случи, например броени дни след края на сезона…

1 Comment

  1. абе, “творец”, ти изобщо прочете ли си заглавието преди да го цвъкнеш?!?
    …..откъде се въдите такива “грамотни” “журналисти”………., няма обяснение логично…
    ПЪЛ-НО е с такива псевдо писарушки, роите се като чумни скакалци…

Leave a Reply

Your email address will not be published.