Борисов: Като искаш промени в Конституцията – преговаряш с опозицията

Грешката на министъра на правосъдието Христо Иванов е, че забави във времето разговора с опозиционните партии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриване на новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води на Момчилград, на въпрос във връзка с полемиките около правосъдната реформа и обвинения, че правителството ще падне заради нея предаде „Фокус”.

„Вчера разговарях близо 2 часа с Радан Кънев по всички теми. Припомням – влезе съдебната стратегия в парламента, гласува се, положихме много усилия за разбирателство и тя да се приложи”, обясни премиерът. „Направих многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, направихме публично представянето с Румяна Бъчварова и Христо Иванов. Когато обаче искаш да променяш Конституция , трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, това не може да се случи. Ако имахме над 160 депутата – лесно. Когато обаче 160 не са по силите на управляващите коалиция плюс подкрепящи партии, трябва да отидеш да разговаряш с опозицията”, уточни Борисов.

„Грешката на министъра на правосъдието, с който работим и неслучайно се ползва с пълната ми подкрепа е, че забави във времето разговора с опозиционните партии”, коментира още министър-председателят. – „Трябва да направим 160 депутата. Това е единствената ми забележка към него. Надявам се да проведем тези разговори с опозицията да потърсим консенсус, за да съберем тези 160 депутата”, допълни Борисов.

“Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всичките компромиси, ако 100 пъти не бях казал, че благодаря на всички партии за положените усилия да има парламент и правителство, България щеше да бъде в ситуацията на Гърция, няма съмнение”, коментира още Борисов. – “Падаха банки, спрени еврофондове, държавата се разпадаше. Това го помните всички, не е било преди 100 години. (…) „Положихме усилия, всичко върви в момента. Милиарди се разплащат, пенсионна реформа, здравна реформа, енергийна реформа, здравна система, инфраструктура, екология, земеделие. И изведнъж пак започваме да си говорим едни и същи. И като падне какво ще стане? Нови избори? Нови мнозинства или малцинства? Какво ще постигнем, освен да се върнем с още една година назад? Защо ежедневно трябва да се говори за ултиматуми и т.н.”, обясни премиерът Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.