Христо Иванов: България става новия “болен човек” на ЕС

“Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия “болен човек” на Европа”. Това призна по БНР служебният министър на правосъдието Христо Иванов. Той коментира вчерашния неуспешен опит на ВСС да избере председател на Върховния касационен съд с думите: “Нямаше договорка, защото нямаше и резултат”.
Министърът обясни неуспеха с наличието на определени зависимости в съдебната система.

“Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме. Така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие – няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство”, обясни министърът на правосъдието. По думите на Христо Иванов, опитът показва, че ВСС е много чувствителен към ситуацията и надмощията в политическата система.

Министърът на правосъдието изтъкна, че “докато държавата е в междувластие, а пък съдебната система в междупроцедурие” (…) “професионалната общност трябва добре да си направи изводите, от това, което се случи” с неуспешното избиране на председател на ВКС.

Христо Иванов препоръча следващата процедура на избор да е изцяло на територията на темата за съдебната реформа, темата за отстояването на независимостта от председателя на ВКС, темата за лидерството на съдебната система, на съда. Според министъра, със сигурност ще има реакция от Брюксел по повод проваления избор и той ще дойде през януари, с поредния доклад по процедурата за мониторинг.

Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния, предупреди Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.