Радан Кънев обвини ГЕРБ, че не искат съдебна реформа

“Съдебната реформа я иска само Реформаторският блок, ГЕРБ не я иска. Няма никакъв юридически, политически или житейски смисъл нещо да влиза в сила след мандата на Цацаров”. Това заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев по Нова ТВ в коментар на изявление на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Кънев дори каза, че не разбира тези думи на лидера на ГЕРБ. В края на миналата седмица в интервю за Нова ТВ Борисов изтъкна, че е много важно хората да разберат, че всичко, което се прави в съдебната реформа, е за след Цацаров.

Мандатът на сегашния главен прокурор изтича в края на 2019 г.

От днешното интервю на Радан Кънев стана ясно, че в началото на септември, веднага след като Народното събрание започне работа, предстои среща на реформаторите с премиера Борисов за изясняване на позициите, вкл. в детайлите.

„На 1-2 септември, в първите парламентрани дни, ще имаме среща с Борисов за парламентарната програма и на нея ще настоявам да изясним този въпрос в детайли. Не виждам какво има да се отлага за след края на мандата на Цацаров”, заяви Кънев. Той отново каза, че за Реформаторския блок реформа в прокуратурата също трябва да има, но я искат само те.

Съпредседателят на РБ коментира още, че от началото на кабинета „Борисов” министрите на РБ не са получили нужната им политическа подкрепа. „Не получиха подкрепа да изградят най-силните експертни екипи. Напротив, получиха партизански натиск да назначават партийни секретарки. Често пъти не срещнаха подкрепа в пленарна зала”, заяви Кънев.

Според него обаче проблем е и това, че Реформаторският блок не е единен политически субект. „Не може в такова насипно състояние да се свърши голямата работа”, допълни Кънев.

Радан Кънев категорично отхвърли твърденията, че Реформаторите подкрепят ДПС и техни кандидати за кметове, като подчерта, че една от общите цели на РБ и ГЕРБ е да извадят ДПС от властта. По думите на Кънев между подкрепа за даден кандидат и издигането му има разлика.

„На много места ще издигнем хора, които са български турци. ГЕРБ също ще издигнат такива. Издигането на хора мюсюлмани, български турци е елемент от разграждането на монопола на ДПС”, заяви Радан Кънев. Той допълни, че такива кандидати ще има в няколко общини в Смолянско, Кърджалийско и в смесените райони.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.