ДПС изключи двама депутати от парламентарната група

На свое заседание ПГ на ДПС е изключила от състава си депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които ако останат в парламента занапред ще са независими. Новината потвърди на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. Той допълни, че освен това Централното оперативно бюро на ДПС е освободило Гюнай Хюсмен като председател на общинската организация на ДПС в Исперих.

След това решение ДПС остава с 36 депутати.

Смятаме този проблем не толкова за партиен, не толкова за системен политически, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата изключени господа от ПГ и това беше водещият аргумент, когато ПГ гласува тяхното изключване, обясни Тунчер Кърджалиев. Той допълни, че двамата изключени от ПГ преди изборите са били поели ангажимент да не агитират за преференциално гласуване в своя полза, за да не се пренареждат листите на ДПС. Такъв ангажимент били поели всички кандидат-депутати от ДПС.

По думите на Кърджалиев, тъй като естественият вот и мотив на избирателя не може да се препятства, дори да има такъв, имало джентълменско споразумение преференциалното гласуване и евентуалното пренареждане на листите да не бъдът консумирани от съответните кандидати. Според Кърджалиев в Изборния кодекс изрично е трябвало да бъде записано, че когато има преференциален вот, гласуването преференциално е задължително, тъй като само тогава би имал справедлив резултат окончателният вот на избирателя.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.