Парламентът избира управител на БНБ, ДПС напусна заседанието

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

Парламентарната група на ДПС напусна заседанието на Народното събрание, където тече процедура за избор на нов управител на БНБ на мястото на подалия оставка Иван Искров. Това се случи след като на два пъти бе отхвърлено предложението на Лютви Местан кандидатите за поста да обявят и подуправителите на БНБ, които ще предложат.

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители, каза от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан и направи процедурно предложение кандидатите за управител на БНБ да представят и екипа от подуправители, с който ще работят. По думите му, това е част от прозрачността на този избор.

Предложението на Лютви Местан не бе прието и при първото, и при второто гласуване, след което лидерът на ДПС обяви, че така се е дискредитирал изборът за управител на БНБ, а парламентарната група напусна пленарната зала на парламента.

Янаки Стоилов от БСП направи също процедурно предложение, като поиска след дискусията кандидатите за управител на БНБ да могат да отговарят на въпроси. Народните представители подкрепиха това предложение с 86 гласа “за”, 10 “против” и 68 “въздържали се”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.