ДПС върна мандата, отиваме на избори

„Отказвам да реализирам проучвателния мандат. Възможностите на 42-то Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като получи от президента Плевнелиев указа за съставяне на правителство. След което Местан изтъкна, че България се нуждае от предсрочни избори, които, според политика, са най-прекият път към политическа стабилност.

С това действие на Лютви Местан на практика завърши политическата въртележка, предшестваща според разпоредбите на Конституцията разпускането на действащото Народно събрание, назначаването на служебно правителство и насрочването на дата за предсрочни парламентарни избори. В рамките на тази “въртележка” неизвестностите остават единствено около служебния премиер и министрите му, тъй като съгласно споразумението между основните политически сили, изборите за народни представители ще се проведат на 5 октомври. В съответствие с някои промени във ваканцията на парламента, гласувани вчера от ГЕРБ и ДПС, би трябвало на 5 август 42-рото Народно събрание да излезе във ваканция, а ден по-късно президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането му.

След като по-рано в сряда Бойко Борисов обяви, че ПГ на ГЕРБ напуска парламента още днес и заседанието на Народното събрание се провали поради липсата на кворум, на практика е малко вероятно да бъде приета на второ четене гласуваната вчера актуализация на бюджетите на държавата и на НЗОК. В тази връзка след изявлението на Борисов последва декларация на на Местан, че на 4 август от 14.00 ч. цялата група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК и бюджета на държавата. Това извънредно заседание на парламента, решено също вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС би било възможно, единствено ако в залата присъстват всички депутати от ДПС и Коалиция за България, както и поне двама независими. Левицата обаче е против актуализацията на държавния бюджет и за момента не е възможно да се прогнозира със сигурност какво ще се случи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.