Местан: БСП, ГЕРБ и „Атака” правиха антиконституционно мнозинство

Позицията на БСП в огласената снощи декларация, в която се казва, че ДПС е сред политическите партии, използващи езика на омразата, е „дълбоко неприемлива”. Това заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан в Шумен, където се провежда работна среща с местните структури, предаде „Фокус”. Според Местан, поставянето на ДПС на една плоскост с ГЕРБ и „Атака” е абсолютно некоректно от страна на БСП, защото ДПС не може да бъде укорено за това, че постави в дневния ред на Народното събрание въпроса за нерешените права и свободи на българските граждани. По думите на лидера на ДПС, това е техе политически дълг и напрежение се генерира не от поставянето на въпроса, а от нерешаването на тези проблеми и дискриминационното отношение.
„И в този смисъл има много по-голямо основание в един ред да бъдат поставени ГЕРБ, БСП и Атака, защото те на няколко пъти и в рамките на 42 Народно събрание образуваха ад хок антидемократично, антиконституционно, антиевропейско мнозинство”, обясни лидерът на ДПС. Безспорният пример за това е мнозинството, приело решението за удължаване на мораториума, с което се забравяна на граждани на ЕС да закупуват земя. По същия начин трите партии в съюз са гласували и противоконституционни текстове, свързани с уседналостта. От ДПС не може да се очаква да премълчава нито проявите на дискриминационно отношение, нито да остави нерешени въпроси, свързани с фундаменталните човешки права. Напрежение се генерира от упорития отказ от страна на останалите партии, образували антиевропейски, антидемократичен съюз, чрез който поставят България извън европейските стандарти, каза лидерът на ДПС.
Позицията на БСП няма да има фатални последствия върху коалиционните отношения с ДПС, каза още Местан. „Смисълът на управлението не може да се сведе до само една тема, колкото и важна да е тя. Освен това, по същество това е въпрос на парламента и не ангажира пряко отговорността на премиера Орешарски. Смисълът на управлението на кабинета „Орешарски” не може се редуцира до една тема. Но по тези теми ние ще останем на различни позиции с БСП. Тук различията ни са съвсем ясно маркирани.”, заяви Лютви Местан. Той вижда в позицията на БСП някаква склонност и тя да се качи на „антиДПС клонката”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.