Задава се нова бежанска вълна

“Задава се нова бежанска вълна. Три пъти и половина се е увеличил натискът от нелегални емигранти по границата ни с Турция. Ако през март подалите молба за закрила са 320, през последните два месеца са се увеличили над 2 пъти”. Това съобщи по БНТ зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов. Той изтъкна, че сега агенцията има много по-голяма готовност да посрещне бежански натиск, отколкото преди година, както като административен капацитет, така и с места за настаняване.

“Бежанците не се интегрират добре, тъй като са с мисълта, че просто преминават през страната ни”, обясни Върбанов. Според него именно интеграцията е основният проблем, като той не изключи възможността да има бежанци, които ще посрещнат зимата във фургони, но увери, че въпросните фургони са много добре оборудвани.

Според Върбанов няма основания за притеснения, че заразени бежанци могат да вкарат в страната вируса “Ебола”, тъй като на границата се осъществява строг контрол, а имигрантите преминават карантинен период.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.