Унгария се противопоставя на предложението на ЕС за квоти

Комисар: Избягвайте мигрантите, агресивни и обучени са

Вчера, посочвайки като причина „защитата на националните си интереси“, Будапеща обяви, че замразява регламента, известен като „Дъблин 3“, който определя правилата за разглеждане на молбите за убежище в Европа. Той предвижда молбите да бъдат разглеждани в първата европейска страна, в която пристига даден мигрант.

Замразявайки го, Унгария отказа да приема повече върнати на границата ѝ бежанци, влезли в ЕС през нейна територия, а после продължили към друга европейска страна. Обяснението на Будапеща беше, че системата ѝ за предоставяне на убежище е претоварена.

Австрия незабавно разкритикува обявената от Унгария стъпка и заплаши с отрицателните последици.Унгарският външен министър Петер Сиярто се чул днес по телефона с австрийския си колега Себастиан Курц и го информирал, че Будапеща няма да замразява действието на „Дъблин 3“. Също днес Сиярто коментира, че Унгария спазва всичките си задължения като член на Европейския съюз, но изпитва сериозни проблеми с настаняването на нелегалните имигранти, идващи през Сърбия.

„Работим, за да се справим възможно най-бързо с този сериозен технически проблем с настаняването, за да можем да спазваме всички европейски разпоредби, свързани с имиграцията“, каза Сиярто на пресконференция след заседание на правителството и добави, че Унгария е била информирана, че Австрия и още 10 страни от ЕС смятат да връщат в Унгария нелегалните имигранти. „Не сме съгласни с това“, каза той и заяви, че тези мигранти трябва да бъдат пращани в Гърция, където за пръв път са влезли в ЕС.

По официални данни в Унгария от началото на годината са пристигнали над 60 хил. незаконни мигранти. Почти всички, идващи главно от Сирия, Ирак и Афганистан, но също от Косово, са били арестувани на унгарско-сръбската граница. Повечето от тези бежанци възнамеряват да стигнат до Германия и други северноевропейски страни и едва регистрирани, продължават пътя си.

Унгарският посланик във Виена е бил повикан днес на разговор в австрийското външно министерство, за да бъде запознат с позицията на австрийското правителство. Виена е поискала от Европейската комисия да провери дали с решението си да замрази действието на регламента от Дъблин Будапеща не нарушава договорите на ЕС.

Утре лидерите на ЕС ще обсъждат новата схема на ЕК за преразпределяне на бежанците в страните от съюза.

Преди дни Будапеща обяви, че ще издигне 4-метрова ограда по границата със Сърбия, за да спре притока на нелегални имигранти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.