Бъчварова: Не съм доволна от работата на МВР, няма резултати

Не съм доволна от начина, по който работи МВР. Има много неща, които не ми харесват просто защото няма резултат. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя съобщи, че продължава проверката за незаконния протест на служители на МВР.

„Този, който е участвал в законен протест, няма да бъде санкциониран по никакъв начин. Проблемът беше в спонтанния протест, който се случи, без да има разрешение за него, и е недопустимо за служители в полицията да участват в едно неразрешено събитие”, подчерта вътрешният министър.

На въпрос за наказания тя подчерта, че иска първо да види констатациите, защото по думите й може да се окаже, че участниците в тези събития не са били точно полицаи, а бивши полицаи или провокатори.

Не търсете конфликт между мен и финансовия министър Владислав Горанов, няма такъв, категорична беше Бъчварова. Тя призна, че е била изненадана от конкретния текст на финансовия министър за орязване на социалните придобивки на служителите в МВР, но не го тълкува като провокация към нея.

Няма пряка опасност за България от конфликта между Русия и Турция заради сваления руски боен самолет. Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношенията между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и най-безпроблемно с оглед на общата ситуация да намери някакво решение, коментира Бъчварова. По думите й, в район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя и ново усложнение.

Бъчварова отбеляза, че страната ни подкрепя заключенията, че трябва да се върви към деескалация на напрежението. НАТО не се ангажира с този инцидент и това е правилно решение, което ще внесе по-разумен тон в тази ситуация, отчете още Бъчварова.

По темата с бежанския натиск вицепремиерът и министър на вътрешните работи отбеляза, че от българска страна е направено всичко възможно, за да се гарантира сигурността по нашата граница и за да овладява бежанския поток. Това е политика, която провеждаме от началото на годината и е систематична, подчерта министърът. Бъчварова допълни, че към момента потокът през България е значително спаднал.

До този момент 28 000 души са минали през България, регистрирани са и след като са получили статут, ако отговарят на условията, са продължили своя път, съобщи Бъчварова.

За сравнение тя заяви, че през Словения минават по 11 000 на ден, а по 4-5 до 7 хиляди – през Македония. Те нямат възможност да ги регистрират и да им вземат отпечатъци, което означава, че не знаят кой минава през тяхната територия, което е много голям риск, коментира Бъчварова.

Бъчварова изрази надежда до първата половина на следващата година оградата на турската ни граница да е готова. Само за една година 330 души не са били допуснати на територията на страната, защото за тях е установено, че има основание да носят риск. Това показва, че нашите служби си вършат много добре работата и успяват да предотвратят такива опити, каза Бъчварова.

По думите й българските власти са реагирали бързо след атентатите в Париж и у нас са предприети мерки – затягане на режима по границите, засилено полицейско присъствие, проверки по рискови профили на вътрешните граници и специализирана операция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.