Кунева: Членството ни в Шенген ще реши част от бежанския проблем

“Част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС. Това е част от общото уравнение на сигурността в Европа”.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева в коментар на речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и начертаните от него мерки за справяне с бежанската ситуация. По думите на Кунева, като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и заедно с това да е част от Шенген. Според българския вицепремиер това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа.

Кунева беше категорична, че изложените преди ден от председателя на ЕК Юнкер мерки до голяма степен съвпадат с позицията на българското правителство и даде пример с това, че както България, така и ЕК настояват за преоценка на Дъблинския регламент, засилване на „Фронтекс“ и охраната на външните граници, засилване на капацитета на службите по миграция.

„Фактът, че ЕК също ще работи за обща миграционна политика, е много важен, тъй като не може Съюзът да постигне реално разрешение на кризата с 28 различни системи на убежище и миграция. Изключително добре е, че ЕК даде заявка за разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и създаването на списък със сигурни страни“, каза Кунева, цитирана от правителствената информационна служба.

В коментар на предложените квоти за заселване на бежанци (от България се иска да приеме около 1% от тях) Кунева заяви, че страната ни защитава принципа на солидарността, но конкретната бройка ще бъде анализирана, за да се прецени дали предлаганите квоти са справедливи спрямо различните критерии за определянето им – БВП, ниво на безработица, процент имигранти и др. В оценката трябва да бъде отчетен и интеграционният капацитет на страната.

Меглена Кунева беше категорична, че квотите трябва да важат за всички страни в ЕС, тъй като проблемът е общ на целия ЕС. „Ако по-бедни страни като нас са се съгласили с първоначалния план за прием на 500 бежанци, то всички страни трябва да се съгласят. Въпросът е както за солидарност, така и за хуманност“, изтъкна вицепремиерът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.