Плевнелиев: Имаме трудности с бежанците, разчитаме на солидарност

България ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия за успешното решаване на въпроса с бежанците, които търсят закрила у нас. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с комисаря по вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом. „Признателни сме за навременната и адекватна подкрепа, която ни оказва Европейската комисия. Не крием трудностите, пред които сме изправени и разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори“, заяви държавният глава.

ЕК напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправена България и усилията, които се полагат за справянето с бежанската криза, подчерта комисар Малмстрьом. Тя потвърди пред държавния глава готовността на Комисията да окаже необходимата финансова и експертна помощ на страната ни за решаването на този въпрос. „В кратък период България трябваше да приеме много бежанци. Важното е, че българските институции постигат напредък в работата си с хората, търсещи закрила“, отбеляза комисар Малмстрьом, която определи като основно предизвикателство пред институциите, въпроса за интеграцията на бежанците, които решат да останат в България.

По-време на срещата държавният глава оцени високо предприетите от Европейската комисия стъпки за засилване на върховенството на закона в страните-членки на ЕС и сред държавите, които се стремят към асоциирано партньорство със Съюза. Според Росен Плевнелиев е много важно в рамките на този процес акцентите да бъдат поставени върху изграждането на прозрачно управление и въвеждането на електронно правителство, за гарантиране на свободата на словото и плурализма в медийното пространство, както и върху определянето на ясни критерии за прозрачност по отношение на назначенията в съдебната система.
Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.