Нов инцидент с частен хеликоптер

Малък частен хеликоптер е паднал в местността „Банева чешка” край хасковското село Узунджово, съобщават от Областната противопожарна служба в Хасково, предаде Дарик.

Инцидентът е станал в неделя сутринта, но за него се съобщава едва днес. Засега се предполага, че вероятно при излитането пилотът е изгубил контрол върху машината, която се е килнала от вятъра и е заорала в земята. Въпреки падането на хеликоптера двамата души, които са се намирали на борда, не са пострадали.

По-късно днес бе съобщено, че Районна прокуратура-Хасково образува следствено дело за управление без необходимата правоспособност на въздухоплавателно средство, при което по непредпазливост са причинени имуществени вреди другиму – престъпление по чл. 343 ал. 3 връзка ал. 1, вр. чл. 342, ал. 3 от Наказателния кодекс.

От съобщението на държавното обвинение става ясно, че на 2 август 2015 г. към 9 часа е получено съобщение на тел. 112, че в местността Банева чешма, в землището на с. Узунджово, обл. Хасково се е разбил хеликоптер „Робинзон R 22 Beta“. До момента е установено, че машината е паднала, приблизително от един метър височина, при опит да бъде въведена в експлоатация. В хеликоптера пътували две лица – баща и син, които не са пострадали. Нанесени са имуществени вреди. Хеликоптерът е частна собственост, която е в процес на установяване.

Вероятната причина за падането е вследствие на страничен вятър и загуба на контрол. Под ръководството на Районна прокуратура-Хасково е направен оглед, разпитани са свидетели, ще бъдат назначени експертизи. Изискани са данни за регистрацията на вертолета, документи за собственост и за правоспособност за управление на въздухоплавателното средство.

Само преди седмица частен хеликоптер падна в морето край Царево, но пилотът и двамата пътници се отърваха невредими. При инцидента край Царево хеликоптерът бе управляван от професионален пилот с ранг “инструктор”, но въпреки това отново се предполага, че инцидентът е следствие от човешка грешка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.