Калище е пример за обикновен расизъм

Родители от село Калище се вдигнаха на бунт заради вероятността децата им да учат в местното начално училище заедно с деца на бежанци. И обясняват, че се страхуват от въшки и заразни болести. Както и, че невръстните бежанци не знаят достатъчно български език и това ще спъва учебния процес.

Жителите на Калище имат подкрепата и на своя кмет. А вероятно разчитат да получат съчувствието на обществото, евентуално на подкрепа от поредната група в някоя от социалните мрежи като Фейсбук.

Всъщност казус няма. Точно затова няма никаква полза от уверенията на Агенцията за бежанците, че децата и родителите им са здрави, минали са съответните изследвания, а хлапетата имат начални познания по български език.

Аргументите са безсилни, защото става дума за обикновен расизъм. От години неговите прояви в България се засилват на всички нива – от стадионите до всекидневното битово общуване. Организират се шествия на разни бръснати глави и други поборници за расова чистота, по сградите се появяват надписи от типа: “Циганите – на сапун”.

Докато световната футболна федерация ФИФА дава милиони за кампании срещу расизма, у нас всеки тъмнокож “гастарбайтер” в български футболен отбор чува по време на мач десетки обидни подвиквания. По българските стадиони тези расистки обиди минават за нещо обичайно, но не и при гостуванията в чужбина. Именно заради расистки подвиквания, дошли от агитката на “Лудогорец” в мачовете срещу “Стяуа”, българските шампиони бяха наказани да играят мача си в София срещу “Реал”-Мадрид без публика на сектор “А”.

Българите не обичат децата им да учат и с циганчета. Както и изобщо да живеят в един панелен блок, примерно, с мургавите ни съграждани.
Толерантни сме само на думи. Както и в спомените си за спасяването на българските евреи. Но не и към днешна дата, не и спрямо различните по цвят на кожата, сексуална ориентация, към болните от СПИН, та дори и към инвалидите.

Редно е да го казваме на глас, да го осъзнаваме, да се променяме.

В съвременния свят расизмът е неприемлив и тотално отхвърлян, а също и криминализиран. Време е да го научат и в Калище. И понеже сме в предизборна кампания – редно е да го чуят и от кандидатите за гласовете им – преди гнидите на расизма да нанесат много повече поражения по главите на “чистите българи”, отколкото могат въшките.

Хората се раждат свободни и с равни права, нали така?!

Снимка: Бенетон

Свързани публикации

6 Comments

  1. Политиците първо да се погрижат за всички български деца, в това число и за циганчетата и после да се грижат за останалите. Сирийските и афганистанските да отидат в страните, които са ги изгонили от държавата им. Има ли някой да не му е ясно защо тези деца са тук и коя държава е виновна? Там ги пратете. Колкото и да сме толерантни трябва да кажем честно, че ние самите нямаме ресурси и възможност да помагаме, защото самите ние иначе загиваме.

  2. Твърдящият, по-точно пърдящият, че “Калище е пример за обикновен расизъм” е поредният идиот от гилдията, за която Чърчил е казал: “След като уточнихме. че сте проститутки, дайте да поговорим за цената ви”!

  3. Подкрепям кмета и жителите на Ковачевци. Всичко чуждо вън от България! НЕ ГИ ИСКАМЕ!

  4. нАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА ОТ КОВАЧЕВЦИ.ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е РАСИЗЪМ,КАКТО СЕ Е ИЗРАЗИЛ АВТОРА ТУК,А ГРИЖА ЗА СОБСТВЕНИТЕ ДЕЦА.нИЕ СМЕ ТОЛЕРАНТНИ КЪМ ЦИГАНИТЕ И КАКВО СЕ ПОЛУЧИ- ИЗБИВАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ПО СЕЛАТА,БИЯТ ЛЕКАРИ И Т.Н. И ВСИЧКО ТОВА СЕ ПРАВИ БЕЗНАКАЗАНО,ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ.ТИЯ ХОРА ОСВЕН ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ,А НАРУШИТЕЛИ НА ГРАНИЦАТА НИ,ВЛИЗАТ БЕЗ ДОКУМЕНТИ И НИЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПОСРЕЩАМЕ И ХРАНИМ,БЕЗ ДА ГИ ЗНАЕМ КАКВИ СА -ДАЛИ СА ТЕРОРИСТИ ИЛИ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.

  5. Лошо е,когато се чувстваш чужденец в собствената си държава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.