Аз съм Сиси и живея в Орландовци

Вижте, наистина ми омръзна от компетентните правозащитници. Те си приличат много, без значение чия страна защитават. Обсебени коне с капаци, клавиетурни борци за… ми за каквото си изберат. Потънали в отчаяно защита на псевдо гражданска позиция, единствената цел е самодоказване и изпъкване. Пред кого бе!? Първо чупехме нокти на тема „Да ослепим ли и Самуил!?”, след всички станахме „Je suis Гърмен”, а сега изведнъж сме в Орландовци и бутаме циганското гето или сме издигнали жива верига около него. Разбира се, всички тези дейности ги извършваме от дивана, по нощница, в едно вкъщи, намиращо се в т.нар. „елитен” квартал.

Израснала съм между Бояна и Орландовци (инфраструктурата е много подобна). Често получавам някой друг културен шок, преминавайки от единия край на София до друга.

Но нека ви разказва малко за Орландовци…

Първо, това е квартал на София. Най-знаменитото нещо в него са гробищата. До там се стига най-често с трамвай, но не ви препоръчвам да използвате по тъмно. Ако сте решили да дойдете с кола, нека тя не бъде със спортно окачване. За да не си окачите окачването на стената на някой трап. И ако все още се подиграва на фандупката на Цариградско, просто не сте идвали в Орландебург.

Прекарала съм не малка част от живота си тук, изживяла съм страха и омразата, но въпреки всичко съм намерила и доброто.

Все още никой не ми е отнел толерантността.

Преди време се прибира с трамвая към вкъщи. Беше към 18 ч., още светло и, разбира се, претъпкано. Пред мен седеше баба с малката си внучка. На спирка „Хладилен завод”, се качиха група цигани. Започна да се бутат и да крещят разни цинизми. Бяха на не повече от 16 – 17 години. Това един мъж се развика по тях. Тръгнаха да се разправят. Свалиха го на спирката и започнаха да го бият. В момента, в който успя да се качи отново в трамвая, ватманът бързо затвори се върнете и тържете. Това страхът започна да се надига. Групата цигани тичаше след трамвая, мяташе камъни по него. Хора звъня на 112 и молеха ватмана да не се отварят вратите на страницата спирка.

„Недейте, не от варяйте… те идват… изпратете патрулка… ще убият господина..”

Целият този ужас пред очите на едно дете. То не беше расист. Не съдеше хората по етнически или какъвто и да било друг признак. Никой никога не го беше учил да мрази. В този слънчев следобед, на нея й беше отнета толерантността.

Ще ви разкажа друга история.

Беше преди няколко години и се прибирах към вкъщи. Обаче бях закъсняла. Вече беше тъмно. Не повече от 21ч. да е било. Зимата. В трамвая. Наближавайки Орландовци все повече хора слизаха. Тогава се качиха група цигански момчета. В началото ме огледаха, започнаха да ми подсвирват, подвикват. Да ви кажа ли какво чувстваш в такъв момент? Не е страх, ужас е. Ужас, от това как ще преживееш всичко, което са способни да ти причинят. А после как ще живееш!? Насядаха около мен. Не съм сигурна кое чувство преобладава в такъв момент: дали е ужасът или безнадеждността. Знаеш, че няма кой да ти помогне. Мама и тати са на другия край на града, полиция тук няма, въпреки, че 2-ро РПУ не е далече, а ватманът се страхува, колкото и ти. Никой не те чака вкъщи.

Трамваят спря на „Централни софийски гробища”. Чисто информативно: това е спирката в средата на нищото. Или по- точно в средата на булевард, (който по неведоми пътища се нарича „ул. Каменоделска”), пред входа на Централни софийски гробища. От там до каквото и да било друго се стига надолу по шосето, покрай една разпадаща се ограда. Ходейки, в продължение на повече от 20 мин.

Слязох от трамвая. Всъщност, в момента, в който вратите се отвориха, аз изскочих оттам и се затичах към гробищата. Прибрах се през тях. Трябваха ми около 40 мин. лутане из алеите, в снега. Мъртвите бяха далеч по-безопасна алтернатива. Те поне няма да станат, за да те изнасилят, разчленят и да се изгаврят с остатъците от тялото и личността ти.

Бях премръзнала, изплашена, мокра.

Мога да ви разказвам още много. Твърде много истории съм натрупала, наситени със същите емоции.

За това, че руската рулетка е далеч по- безопасно занимание от това да излезеш да си купиш цигари по тъмно. А ако сте достатъчно безстрашен, апропо, безразсъден, за да излезете след 22ч., носете си фенерче. Осветление няма.

За това, че циганите имат изконното право да се возят в градския транспорт без билети и няма сила, която да им го отнеме. Особено силата наречена „Градска мобилност”, която е само на няколко спирки от кв. Орландовци. Не веднъж съм спорила с контрольорите по тази тема… Тях ги е страх. И не, че няма от какво. И не, че не ги разбирам.

Също, приемете, че всички таксиметрови шофьори в Орландовци лъжат. Силно ви препоръчвам да си затворите очите за тези 2 – 5 – 10лв., с които ще сте назад, защото на скоро станахме свидетели на нападнатото от таксиметров шофьор момиче, което не е пожелало да остави бакшиш.

Да не пропусна – често ще сте пред дилемата дали да ви нападне глутница бездомни кучета или глутница цигани.

А ако сте решили да се разходите на токчета в квартала, минете предварително един курс по първа помощ, за да можете да си наместите глезените. Тук „инфраструктура” звучи като черен хумор.

улициХората в квартала остъкляват балконите си, за да може да не омирисват прането си на запалени гуми, трупове на животни и всички останали неща (наистина не искам да знам какви точно са те), които „хората от гетото” палят.

Магазините за хранителни стоки затварят по светло. Сещате се защо.

Много любим случай ми е, след като влязох в единствената книжарница, после в единственото фото студио, минах през редица погребални бюра, за да намеря цветен принтер, една ядосана лелка ми се развика „Бе ти знаеш ли в кой квартал се намираш?!”. Да, намирах се в Европейския съюз, в столицата на България и тонерът на цветния ми принтер, вероятно единствен в Орландовци, беше свършил.

Имаме си „циганския парк” и „турската градинка”. Българските такива можете да ги търсите из други квартали.

Това не е смешно.

Изброих ви само проблемите, с които аз съм се сблъскала. Не знам какво е да отглеждаш дете тук, но пък знам как и къде играят децата на съседите ми. В мръсотията, мизерията, боклука. (Ето защо ваксините са задължителни!)

4Единствената детска градина е построена на такъв припек, че лелките могат да си решат проблема с многото дечурлига като просто ги извеждат да си играят за не повече от 20 мин. и слънчевият удар им е гарантиран. Да коментирам ли училището? Надявам се имате въображение. Само ще вметна за стария техникум тук. Освен, че се руши. На стените му има от тези расистки надписи „Българите на сапун”. Или май расизмът важи само в обратна посока!?

техникум

Не знам и какво е да остарееш тук. Защото погребалната агенция ще бъде по- бърза от Бърза помощ. Защото единствената поликлиника се помещава в мазе, наподобяващо морга от филмите на Дейвид Финчър и Стивън Спилбърг, (намира се до гореспоменатата детска градина). Единствената аптека е с „плаващо” работно време и не работи през почивните дни. Но пък какво се оплаквам.. в България има цели общини без аптеки. Тук поне има някаква.

Нека ви разкажа още малко…

Орландовци има и друга страна.

Излизах за работа една сутрин. В края на улицата ми има цигански къщи, което не е особено изненадващо, имайки предвид, че ви разказвам за Орландовци. Имаше циганска сватба. Бяха затворили цялата улица. Виеше се огромно циганско хоро. Точно като във филмите за Касандра! С оркестър, пищно, цветно, музикално, циганско. Минавайки покрай тях ме дръпнаха на хорото. После булката ме разцелува, майка й ми даваше някакви сладки, биеха барабани до мен. Бяха толкова щастливи. Не искаха да ме пуснат да си ходя. Защото щом те празнуват, всички трябва да празнуват. Това е изживяване, подобно на всяка сватба от друга култура. И е красиво. И е запомнящо се. Всеки, който поне от далече е гледал циганска сватба (и със сигурност тайничко му се е искало да се присъедини), знае за какво говоря.

Имам и друга история.

Допивах си сутрешното кафе на балкона, когато едни циганчета отдолу домъкнаха някакви кофи и започнаха да свирят по тях. Наблягам на свирят. Защото те определено хващаха ритъм. Бабата от първия етаж излезе и им се развика. Ядосах й се. „Остави ги намира! Правят ми серенада!” Бабата се прибра, а когато аз излязох от вкъщи децата ми махаха и ми благодаряха. Имам много истории с малките циганета, но ще стане прекалено сладникаво, ако тръгна да ви ги разказвам.

Но това са деца. Неопетнени душички, каквато беше момиченцето от трамвая. Беше. Защото някой й показа, че има НИЕ и ТЕ. ТЕ са различи. ТЕ са опасни. Предполагам, че тези дечица ще преживеят другата страна. Ще бъдат третирани като ТЕ. Докато не се превърнат в ТЕ.

В понеделник с един колега се разходихме до гетото, за да разговаряме с ТЯХ. Приеха ни топло. Не ни обраха. Не ни изнасилиха. Не извадиха брадви и колове. Направиха ни кафе.

циганкиКазаха, че се страхуват. Вярвам им. Страхуват се така, както се страхуват българите.

Всички се страхуваме.

И този страх ще бъде подклаждан. Защото виновните за съществуването на този страх, виновните за обраните, обралите, нападнатите, нападащите, насилниците, жертвите са и правозащитните псевдолиберали, множество комитети и прочие, и крайните активисти, според, които проблемът се решава с „камъни и дърви”.

Виновни са тези, които научиха циганите, че имат безкрайни права и никакви задължения. Виновни са и тези, които смятат, че като сринат гетата и пребият циганите всичко ще се оправи.

Всички си мислят, че този конфликт има две страни и започват да се делят на „моят отбор“ срещу “твоя отбор“. Моят отбор е добър, твоят е лош. Моят отбор е прав и справедлив, твоят греши и е несправедлив. С това ниво на мислене създадохме проблема. Не можем да го решим на същото ниво.

Време ни е да спрем да се лутаме в крайностите. Време ни е да започнем да разглеждаме проблемите от всички гледни точки.

За да можем накрая да намерим Третата алтернатива. Решението, което ще бъде добро за всички български граждани – били те етнически българи или етнически цигани.

За да можем да живеем така, както Левски ни е завещал.

Свързани публикации

51 Comments

 1. Мирише ми на толерастия и в тая статия. Никаква интеграция ! Чист народ – красива държава. Цигани-Мигани, бой , бой ,бой – Адолф Хитлер – наш герой!

 2. Ако всички тия черни,неграмотни ,противни утайки несъобразяващи се със закона ,бъдат убити масово.Всичко ще е наред 🙂 тогава и новодошлите също ще имат едно на ум.Но понеже всички са големи хуманисти и пацифисти ще си има изнасилвания ,страх ,грабежи ,терор на местните бели хора.Нека да живеят като народа е една овца и го доиш и стрижеш без да се оплаква всичко ще сине така.ЗАВИНАГИ.Не си мислете ,че с приказки ще се оправят нещата за в бъдеще… Те и политиците много говорят ама нещо да са постигнали ?

 3. Маце! С тази рокличка и в тази поза, с които си се снимала, ще привлечеш нездрав интерес не само в Орландовци! Моите уважения.

  • Какво точно ви провокира в аутфита на дамата???Моите “уважения”, бурка ли ще и предложите?Така няма да привлича нездрав интерес и с позата си….

 4. Де стига с тия фурнаджийски лопати! Мангалите или ще живеят както всички останали в тази държава- ще плащат ток, вода, парно че и данъци, ще се подчиняват на законите, важащи за всички нас, или да се запиляват откъдето са дошли!!!

 5. Кварталът не е само гетото на Градините. Горната част на квартала,около детска градина “Усмивка”, е едно от най хубавите места за живеене в София. Заповядай, да те разведа. Поздрави.

  • “Градините” го знам от времето когато работех в Спешна помощ София. Пакистан е най- меко казано. Зарежи.

 6. Има много голяма разлика между ромите. Едните са тези, които всички ги познаваме искащи помощи и раждащи по много деца и тези, които са се спряли на нормалното четиричленно семейство, работещи и желание децата им да учат. Един такъв квартал е Христо Ботоев, който за жалост от смесен през годините от преселници се превърна изцяло в цигански. Българите се изселиха и останаха само ромите, които и те са недоволно от идващите и незаконно пребиващите, защото цялата мръсотия която докарват остава в квартала. Крайно време е някой от УПРАВЛЯВАЩИТЕ да реши проблема.
  Сиси съчуствам ти, понякога си мисля, че и нас след тоя техен тормоз трябва да ни интегрират в българското общество.

 7. Ясно, браво за откровеноста и за това, че си си запазила всички човешки ценности и не слагаш очилата на робството от рано сутринта и не правиш като другите философски дисертации за да скриеш шубето си пред риска да предприемеш каквато и да е промяна.

 8. Напълно измислена статия, сътворена от болния мозък на една непрогресирала атакистка, изявяваща се предимно по АЛФА ТВ. Четенето на бръщолевенето на такива тикви води до сериозно увреждане на вашият интелект.

 9. Скъпа Сиси, много жалко, че така виждаш квартала, в който живеем. Няма да те убеждавам, че не си права, защото явно това е твоето светоусещане.
  За мен основният проблем на квартала е простотията на хората, но повярвайте ми, тя се е настанила удобно и при българите, и при циганите и при турците, а и мисля, че това е проблема на всички квартали, а не само в Орландовци.
  Иначе, чисто фактологично Сиси не е права както по отношение на бройките на съответните детски градини, книжарници и училища, така и по отношение на вида и условията в тях. За доказателство се разходете и вижте например детска градина “Усмивка” – намира се на ул. “Тайга”. По мое мнение е една рядко хубава, тиха и чиста детска градина, която в другите квартали едва ли имат. По отношение на училищата питайте някое дете, което е почнало да учи в местното училище “Сергей Румянцев” и се е преместило в училище в центъра. Питайте те го за условията и ще видите носталгията в очите му, когато сравнява новото си училище в центъра с училището в Орландовци и сравнението е в полза на орландовското училище, което е с нова дограма, чисто, просторно. Питайте те го обаче и защо са го преместили и ще разберете основният проблем на детските заведения в квартала – това, че местните училища са пълни само с циганчета и турчета… Но за това никой не говори.
  Проблемите на Орландовци са проблемите на цялото ни общество по отношение на интеграцията на т.нар. малцинствени групи, на който проблем така и не се намери решение, а просто стана поредната далавера за някои байганьовци.
  Проблемът на Орландовци произтича и от факта, че това е един квартал, който местната власт е “забравил”. Качете на трамвая, който е основния транспорт на квартала и ще разберете, че той стига до крайна спирка “квартал Орландовци”, а преди това има две-три гробищни спирки. Този факт е достатъчно показателен, че за управата на София това е квартал, където мъртвите са по-важни от живите. Иначе защо ще е организиран транспорт само за гробищата, но не и за хората от квартала. Кварталът почва от последната спирка и например аз трябва да вървя по над километър, за да стигна до къщата си. Писала съм до кметството на София за този проблем, но те не намериха за нужно дори да ми отговорят.
  И последно, проблемът на Орландовци бе преекспониран от медии и политици и не бе отразен такъв, какъвто е в действителност. Написаха се и се казаха безброй глупости, включително и обиждащи неща (като онзи коментиращ настоящата статия субект, за който е е глупаво да се живее в този квартал). Факт е, че аз разбрах за проблема на Орландовци от медиите и през цялото време от тях се осведомявах за него, независимо че живея в квартала. Не знам и не ме интересува кого обслужва това. Знам само, че никой не иска да решава проблеми иначе поне щях да получа отговор от местната управа на въпросите за благоустрояването на квартала.

 10. Сиси , много се гордея с теб ! Защото въпреки ужасните случки които ти се е наложило да преживееш в нашата мила родина ,
  успяваш да видиш и красивото в тези хора . Много лесно би могла да се отдадеш на омразата като доста наши сънародници въпреки че са завършили образованието си .
  Истината е че няма значение дали си ром , българин или италианец, всички трябва да уважаваме различията които са характерни за културите ни . Просто в цивилизования свят демокрация означава ред и правила , всички са равни пред закона
  без значение дали са крадливи политици , роми или българи . Много си права , има трети вариант – да изискваме от тези които ни управляват да започнат да си вършат работата а не да ни настроиват един серещу друг

 11. Третата алтернатива, е че трябва да живеем заедно. Това е казва ли Левски. Факт е, че има цигани, факт е, че българите не раждат. Кой е виновен тогава? Защо си избираме министри, които не са женени и нямат деца? Кой тогава да дава пример за да се запази българския етнос. Не гласувайте за политици, които нямат семейство и деца. Това е. Третата алтернатива е да се съобразим с реалностите. След няколко години ще трябва да се съобразим с реалностите, че сме малцинство, ако вместо да бием циганите не се вземем у ръце.

  • Наистина ли отдавате проблема с ниската раждаемост на бездетието на управляващите фигури??Наистина ли мислите,че едно семейство се нуждае от “пример”,за да създаде живот??
   Аз бих сложила на първи ред,подходящи условия…такива,които да позволяват нормалната грижа и осигуряване на бъдеще за децата.Логично е да се стигне до демографски срив,никой здравомислещ човек не би създал живот,обричайки и него и себе си на мъчения и лишения!!!

 12. Останах с впечетление,че по-скоро човекът,който е писал това не е запознат с квартала.Освен фактите,които и някои други хора са отбелязали като абсолютна измислица искам да изкажа моето мнение,че това е написано с някаква друга цел,различна от сегашния проблем.Също така децата на снимките ги познавам лично и искам да попитам дали са били уведомени техните родители за какво топно се снимат ?Ако някой ще изказва мнение и случки нека това са хора слупайно срещнати по улиците в Орландовци, а не поставени лица.

 13. И аз живея в квартала от 24 години,това което е написано половината е лъжа.
  Няма аптеки,защото фалираха,а не защото не е имало и не е една аптеката,ако госпожата може да брой.
  Моята кола също е била отключена и не е пипана.
  Но преди години няколко пъти ми крадоха акумулатора и то не от цигани!
  И ако някой нападне мен или член от семейството ми,както и домът ми,аз също ще се отбранявам!
  Така както беше направено в неделя,срещу циганско семейство,в която къща имаше две деца на по 3 години,едно на 2 и няколко по-големи.
  Професионалистите от полицията бутаха само 30-те българи,които нападнаха това семейство има го на репортажите,но циганите ги биеха с палки и обиждаха с думите”Мръсни цигани,заради вас сме тук”В случая бяха заради некадърността на колегите си,които позволиха 30 българи да нападнат циганско семейство,да изпотрошат прозорците и оградите на съседните български къщи.
  ТОВА СЕ СЛУЧИ В НЕДЕЛЯ В ОРЛАНДОВЦИ,ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ,ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА ЗАЩИТАВА ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН,НЕЗАВИСИМО ОТ ЕТНИЧЕСКАТА МУ ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
  ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА,ВСИЧКИ НИЕ БЪЛГАРИ И ЦИГАНИ,БЯХМЕ ЗАЕДНО В ЦЪРКВАТА,ПРАЗНУВАХМЕ ВЕЛИКДЕН ЗАЕДНО ВСИЧКИ.
  ПРОСТО ПРОВОКАТОРИТЕ ВЪН ОТ КВАРТАЛА НИ!!!!!!!

 14. Доста по-сериозни дупки по алеите има и на доста по-цантрални и „престижни“ квартали, ще дам за пример ж.к. Яворов. Дупките достигат дълбочина над 20 сантиметра и диаметър над един метър, трудно е да се каже на някои алеи какво изобщо е останало от оригиналната асфалтова настилка, и положението е такова от повече от 10 години и никой не го оправя въпреки жалбите писани до общината. Така че мисля че точно дупките по улиците не са проблем на Орландовци, а на цяла България.

 15. Това са абсолютни глупости, живея от 10 години в квартала. Няма нито капка истина в тези твърдения. Неведнъж съм забравял колата си отключена пред блока – шматка съм си. Мазето ми беше разбито от българчета – наркоманчета, даже си признаха, щото баща им ги спука от бой. Няма циганин, който да е направил нещо лошо на мен или семейството и познатите ми хора. Не ги защитавам – но тази статия е една от многото силно тенденциозни.

 16. Strahotno,istinsko i chisto!!! Chukcha, mnogo si tap i smeshen! Ostanai Se!!!

 17. Ma zashto vsichki se karate zatova kak izglejda kvartala i dali tova koeto e napisala e vqrno vajnoto e che se osmeli da povdigne vuprosa bravo za da se reshat problemite trqbva da govorim za tqx a ne da gi potiskame bravo sisi !!!

 18. Boqt nqma da opravi nishto. Razkaza e mnogo veren. S boi problemite shte se reshat vremenno, te shte si ostanat !

 19. Ти като теглиш чертата, заслужава ли си да живееш там ?

 20. Разбира се, че има какво да се направи и то много има какво да се направи. Разбира се че на първо място трябва да има справедливост и наказуемост. Важна стъпка е да се намери някакво начинание на циганите. Очевидно те нямат знанията и образованието да се заемат с т.нар. умстен труд, но ЗАЩО не се възродят занаятите в които циганите са наистина добри – конярство, кожарство, дърведелство, дърворезбарство, металообработка и още много други. Нека се толерират тези занаяти, да се подпомогнат. Идеи и решения могат да се измислят много, но очевидно шепата хора, които ни управляват няма изгода това да стане. По-добре е да има голяма маса от глупави, изолирани, лесни за манипулиране хора….

 21. А за манталитета на нЕкои от обитателите му?!?! Гледаш ги с бяла кожа пък на изказ мургавеят…

 22. Това е по-скоро писание на талантлив писател! Бих направил даже филм. Ако намерех най-напред пари за моя ” Три романса и един реквием за Златна Прага”?!…

 23. Кристиян много правилно е казал, че в тази статия трябав да уловим гротеската. А че квартала е мизерен няма две мнения. Преди години имаше само един училен телефон – отвън на пощата.

 24. Така като чета виждам само глупости. Трябва на спрем да правим това… да направим онова… какво точно трябва да се направи че нещо не разбрах???
  Как точно да се решат тези проблеми ???
  Идеи…. НЯМА
  и действия няма… само празни приказки без реални решения!

  За да се спре с дискриминацията на обикновените Български граждани ( а това едни да си плащат за ток и вода а други не си е точно това дискриминация ) народа трябва да ходи да гласува като за начало а не да си седи пред ТВ-то и да си вика тея пък кой ги избра за парламента, и след като гласува да си контролира избраниците какво правят, и като се наруши правото на който и да е човек, народа да се вдига пред парламента и да си кажи какво му е мнението по въпроса( очевидно с досегашните политици само този начин действаше ) и нещата да си тръгват малко по малко в правилната посока. Но за съжаление има и друг голям проблем и това е съдебната ни система. Безнаказаността е един от най големите проблеми на тази страна които трябва да се реши ВЕДНАГА иначе всички други неща нямат значение.

 25. Всички вие “орландовчани” изпускате есенцията на статията. Това е гротескно описание, което важи не само за ж.к. Орландовци, но и за цяла България. Започнахте да се защитавате така сякаш някой ви обиди лично, че живеете в Орландовци… НЕ Е ТОВА ИДЕЯТА. Няма значение колко точно дестки градини, погребални бюра, книжарници, работещи и неработещи магазини и кафенета има. Въпросът е за омразата, която се насажда от медии, политици и псевдопатриоти, които просто си търсят причина да се сбият или убият някой циганин. Има и добри и лоши хора, както цигани така и българи. Попадал съм в сякакви ситуации и с двата етноса, както предполагам и повечето от вас. Замислете се над това, а не над това колко зле е кварталът ви! Замислете се колко зле е България…

 26. Не съм от Орландовци. Имам приятели които живееха и живеят там. Познавам квартала до толкова до колкото съм им ходила на гости по всяко време на денонощието. Българи са не са от циганския етнос.
  Наблюдавайки ситуацията там си направих извода за огромната разлика между отношенията и положението в квартала сега и примерно преди 20-25 години. За жалост то силно се е влошило. Може би защото: има голяма безработица, неграмотност и насъскване на циганите срещу българите и обратното, защото ги учим само на правата им и не на задълженията им, а те го възприемат защото така им е по-изгодно… а ние няма ли да го правим, ако ни позволяват. Да, циганите се движат на тумби и се защитават един друг, но те се и грижат един за друг – наблюдавала съм това в болница, докато ние сме разделени един от друг – може би в това отношение трябва да вземем пример от тях.
  Орландовци не е центъра на София, но не е и толкова лошо. Просто законите трябва да се прилагат еднакво към всички граждани у нас и отношението да е също еднакво към всички.

 27. Ама това ние българите наистина сме супер скапано племе.. хаха … дори в битката си с циганите които живеят на наш гръб, крадат ни, изнасилват ни, ние пак не можем да сме единни, пак има чукундури които си затварят очите и викат “ама аз имам съсед циганин, който ми казва добър ден” … еми браво бе, майна, евала! Ама твоят велик съсед циганин, не е единствения, циганите са напаст! Ако бяха толкова готини и печени, защо ни ги връщат от Европата ? Защо никой никъде не ги иска ? Само ние балъците тук ги търпим .. и ей такива като вас ни обясняват за толерантност, да не насаждаме етническа омраза .. пффф!!!!! Те са български граждани, и като такива трябва да спазват законите и да изпълняват задълженията си. В конституцията пише “Всеки български гражданин има права и задължения” и те като такива ги имат същите. Не ми пука кой какво ще казва за разсизъм или не знам си още какво, конституцията и законите са едни за всички!

 28. Единствената детска градина, единствения принтер, единствената книжарница? Ти май не си от орландовци… И определено не го обичаш.

 29. Браво и за статията и за начинът ти на мислене!
  Бъди здрава и щастлива

 30. погребалните бюра доскоро бяха на спирката на трамвая в Орландовци. А за реклама имаше ковчег. Добре че го махнаха. Остана само погребалното бюро

 31. Написаното има голям процент истина , но моите уважения……не отговаря на 100% за реалното състояние на квартала.Преувеличено е и преекспонирано! Оставам с впечатление , че въпросната дама описва краен район на Бейрут. Айде моля ви се. Живея вече 42г в този квартал ,има проблеми и то доста от всякакво естество,квартала си има и предимства обаче.Нека ,когато някой иска да напише нещо да се придържа коректно към фактите!

 32. Накарайте етническите цигани да са равни с българите, т.е. да си плащат данъци, да спазват закони, да си пращат децата в училище и да се грижат за тях, да спазват ред, и всичко , което е като задължение на един български гражданин.
  Да имат права, срещу задължения. Да не се мерят с друг аршин.
  Искането на всички е да сме равни пред закона, както с правата си , така и със задълженията си.

 33. много тенденциозна статия….извинявайте ама какво цели етническо напраежение,не че ги няма има ги циганите но като цяло в квартала е спокойно поне беше,ако не се счита тези които съм към гетото по близко и наистина гетото трябва да се махне,ама извинявайте детската градина единствена??? ЛЪЖА ИМА 3 И ТО МНОГО ХУБАВИ!! ИМА ЯСЛА СУПЕР Е И НЯМА ЦИГАНЧЕТА В ТЯХ.ИМА САМО В ЕДНАТА ТАМ СА ПОВЕЧЕ…ПОЛИКЛИНИКАТА В МАЗЕ…СМЯХ ИМА ПОЛИКЛИНИКА И НЕ Е ТОЛКОВА ЛОША НЕ Е СУПЕР АМА НЕ Е И В МАЗЕ.МАГАЗИНИТЕ ЗАТВАРЯТ ПО СВЕТЛО АЙДЕ МОЛЯ ВИ СЕ ЗАТВАРЯТ В 9 ИМА И ДЕНОНОЩНИ И КАФЕТА И В НЯКОИ ОТ ТЯХ ЦИГАНИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ А ТЕ И НЕ ХОДЯТ….ИСКАРАХТЕ КВАРТАЛА ГНУСЕН КАКВО ЦЕЛИТЕ С ТОВА??? ФАКТ ДА СЕ МАХАТ ФАКТ НЕ ОБИЧАМЕ ЛЪЖЛИВО И КРАДЛИВО ПЛЕМЕ ДА ЖИВЕЕ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ АМА С ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ МОЛЯ БЯСНА СЪМ….. ЕЙ

 34. Аз съм на мнение , че човек без средно образование не трябва да му се
  дава право да гласува.Това трябва да важи и за шофьорите .Нямал акъл да завърши , а от къде този прилив на знания да научи правилника – необя
  снимо….А за дрнъци,глоби,осигуровки и прочие да не говорим.
  На това му казвам аз ЦИГАНИН С ПРЕТЕНЦИИ !

 35. Hora ne se zablujdavaite che problema e v sigani,balgari,tursi i kakavto i etnost da e,vsichko tova e edna politicheska igra,koyato nie grajdanite na balgariya tarpim.Poglednete evropa jiveyat stotisi nasii i. Ne se izbivat.do predi 20 godini vsicki tezi sigani raboteha vav fabrikite po na tri smeni znaeha si pravata i zadaljeniyata naravno s nas balgarite,a sega samo nie balgarite si znaem zadaljeniyata i plasctame danisi voda i tok,a tyah darjavata gi e osvobodila ot vsichko.nie veche sme izchezvawtata nasiya v bg,zashtoto na6ite jeni ne rajdat ili ako rajdat e edno dete ne smeyat poveche i sa pravi,za6toto za tyah nyama detski,nyama maichenstva s koito da ne pla6 tat ni6to.

 36. Awe hora stiga s tva malcinstvo ako ne znaete ot dosta vreme nasam veche bulgarite sme malcinstvo i go tvurdq na 100% zashtoto minalata godina obikolih nad polovin bulgariq i v absoliutno vsqko selo ciganite bqha okolo 80/90% a v nqkoi gradove 50/70% i mislq che otgovora za problemite s tqh e da pomislqt vsichki zashto po bai toshovo vreme sa bili po niski i ot trevata

 37. Гетата трябва да се сринат. Който пречи трябва да бъде наказан. Затвор, пребиване – няма значение.

  Иначе, целият този порочен кръг ще продължи. Много поколения.

  Няма да стане с добро, границата е мината, още преди години.

 38. “Защото единствената поликлиника се помещава в мазе, наподобяващо морга от филмите на Дейвид Финчър и Стивън Спилбърг, (намира се до гореспоменатата детска градина). Единствената аптека е с „плаващо” работно време и не работи през почивните дни. ”
  Само аз знам 4 аптеки и 3 детски градини в квартала… Не че го защитавам, но грешките ме навеждат на мисълта, че авторката скоро не е била в квартала.

 39. Уникална статия! Точно такъв баланс ни трябва в отношенията между отделните етноси.

 40. Zdravei Sisi, vsi4ko kazano I spodeleno e tolkova dostoverno, 4e komentarite sa napalno izli6ni.Vsekiima pravo da jivee, 6tom se e rodil na maikata zemia.

 41. Докато разглежадме проблемите от всички гледни точки, циганите се множат, българите изчезват. Това всъщност е проблема. Дори да се помирят българи и цигани пак основния проблем не е решен. Защото планетата земя има ограничени ресурси и е абсолютно безотговорно да се толерира мултиплицирането на определен генофон за сметка на друг.

 42. Такива истории всеки има по много. Въпроса не е да се ходи да се правят живи вериги или каквото там уж правят в Орландовци , а да не позволяваме да случва това в трамвая например. В коя нормална държава хора от малцинството ще пребият мъж и на никого няма да му направи впечатление. Сигурен съм че полицаите са си затворили очите.
  А проблема с циганите е изцяло политически. Защото всички политици, знаят че лесно ще купят гласа им. Преди време( аз лично не помня това време) всички цигани са работили , плащали са данъци, ток и т.н. Но тогава партиите, им казали няма да работите, ние ще направим ,така че да не плащате сметки. И всички имат изгода от това, освен ние ,истинските българи. Така че решението е

 43. Това което прочетох е изключително!В него има толкова много истина,изказана сърдечно!Благодаря ви за написаното,виждам светлина за утрешния ден.Аз също дълбоко уважавам културата и усета за музика на ромското общество,емоцията им на живот е пленяваща!И аз изпитвам същия страх и живеех в един свят на предрасъдъци!Уча архитектура и се случи така че в групата ми има 3ма български турци-това са най-отзивчивите и точни хора в целия университет.Първоначалните ми виждания бяха тотално сринати и вече знам,че проблемът не е в тях или в нас,а в онова мислене,което ни е наложено.Бих искала да живеем в един мирен свят без агресия,но ще трябва много време да мине…Отново много благодаря за написаното!

Leave a Reply

Your email address will not be published.