Агенцията за бежанците предупреждава за нова вълна

Заселват мигранти в общини с демографски проблеми

Двойно се е увеличил притокът на бежанците в страната през последните месеци. Това потвърди по БНТ заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов. Той увери, че България е готова да посрещне нова бежанска вълна и прогнозира, че това ще са над 6 хиляди човека. Толкова са и имигрантите, поискали статут на бежанец през последната година. По думите на Върбанов Агенцията не е връщала бежанци, а статут е отказан едва на над 300 човека, за които е преценено, че са икономически емигранти, които искат да достигнат Западна Европа.
Заместник-председателят на Агенцията за бежанците подчерта, че единствено граничните власти могат да отговорят на въпроса дали се отблъскват бежанци, защото агенцията няма как да предприема подобни действия, а контролът по границата се осъществява от “Гранична полиция”.

В доклад на правозащитната организация “Хюман райтс уотч” се посочва, че поне 40 бежанци са били отблъснати насилствено от граничните власти на България, дори е било стреляно, за да не приближават българската граница.

От МВР отричат тези твърдения.

Само през последната седмица над 130 000 човека, предимно кюрди, напуснаха районите в Сирия, където се водят бойни действия срещу терористичната организация “Ислямска държава” и потърсиха убежище в Турция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.