Вълни от имигранти в Гърция

Близо 50 000 имигранти са дошли в Гърция през юли – повече от броя им за цялата 2014 г. Само през този уикенд гръцката брегова охрана извади още 1400 души от морето, пишат местни медии. Ципрас наскоро призова за неотложна помощ от останалите страни от ЕС.

Властите в Атина започнаха късно снощи да местят стотици мигранти, разпънали палатки в парк в центъра на столицата. Имигрантите, повечето от които от Афганистан, бяха извозени през нощта в специално устроено “селище” от 90 контейнера в квартал на Атина. Всеки контейнер може да приюти шест до осем души и има климатик, течаща вода и тоалетна.

“Сега е моментът да видим дали ЕС е съюз на солидарността или на куп държави, всяка от които опитва сама да брани границите си. Имигрантският наплив надхвърля възможностите на държавната инфраструктура да го овладее. Имаме сериозен проблем и затова помолихме за помощ от Европа”, каза премиерът на правителствено заседание.

ООН неотдавна описа условията за мигрантите в популярните гръцки места за настаняване като “пълен хаос”. Според организацията налице е сериозна липса на храна, канализация, и на подслон. Но планът на ЕС да разпространява мигрантите по-равномерно в страните на блока е в застой, тъй като много държави отхвърлят предложените квоти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.