Хърватия затвори 7 от осемте КПП по границата със Сърбия

Хърватия практически затвори границата със Сърбия. Затворени са 7 от 8-те пропускателни пункта между двете съседни държави. По-рано хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия.

“Мярката е в сила до второ нареждане”, съобщават от полицията.

Премиерът на Хърватия Зоран Миланович каза, че Хърватия се опитва да спазва процедурите, но големият брой бежанци прави регистрирането и настаняването им невъзможно. Същото каза и министърът на вътрешните работи. Вчера в Хърватия само за ден влязоха над 11 хиляди имигранти, възнамеряващи да продължат през Словения в похода си към Германия.

Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че Белград ще потърси защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища, заради затварянето на границата от хърватска страна.

След като Загреб затвори границата със Сърбия, Словения също се закани, че няма да приеме ролята на коридор, през който бежанците да минават транзитно. Двете страни бяха въвлечени в проблема с преминаващите мигранти след затварянето на сръбско-унгарската граница.

Хиляди бежанци, които се опитват да достигнат Западна и Северна Европа бяха принудени да търсят алтернативен маршрут.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.