Кметът на Ботевград е арестуван за опорочени обществени поръчки

Арестуван е кметът на Ботевград Георги Георгиев, съобщи Нова ТВ. Около 08:00 часа син бус с полицай от София, придружавани и от служители на местното полицейско управление, спрял пред кооперацията, в която живее Георгиев и униформените извели градоначалника пред смаяните погледи на съседите.

БНТ съобщи новината с думите: Кметът на Ботевград Георги Георгиев е отведен принудително в прокуратурата, информира МВР. Това се е случило тази сутрин въз основа на прокурорско постановление.

Сигналът срещу кмета на Ботевград Георги Георгиев е за обществени поръчки за асфалтиране на пътища и за тяхната рехабилитация. Това съобщи по-късно днес пред медиите говорителят на окръжната прокуратура в София Нина Панчева. Тя уточни, че сигналът, по който се прави проверка, е от Сметната палата. Прокуратурата проверява и кметски заповеди за отдаване под наем на общински имоти в Ботевград. Панчева изтъкна, че Георги Георгиев е бил призоваван от прокуратурата много пъти да даде обяснение, но досега не се е явявал и затова днес е доведен принудително.

Досега Георги Георгиев се е кандидатирал като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ. Кметът е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

През миналата година Нова ТВ разкри скандална схема, по която Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на община Ботевград на безценица – не лично, а чрез други лица и винаги по една и съща схема: първо, общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните, а само ден-два след това те продават една десета площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема и с придобиването на по 10% от чужди имоти Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

През май тази година Изпълнителната комисия (ИК) прекрати членството на Георгиев в ГЕРБ по негово желание. Решението на кмета не бе толкова изненадващо, тъй като от ръководството на ГЕРБ бяха категорични, че няма да го издигнат отново за кандидат на предстоящите избори след поредицата от скандали около името му. Освен това Георгиев бе остро критикуван и от Бойко Борисов, който в прав текст заяви: “Кметът на Ботевград няма да бъде кмет на ГЕРБ”.

При проверка в общината, например, са установени десетки нарушения, свързани със съставянето на бюджета, липсата на отчетност, както и големи нарушения при възлагането на обществени поръчки. Срещу Георгиев има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.