Първанов: Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж

Зад избора на Георги Кадиев за кандидат на ПП АБВ за кмет на София и формирането на Коалиция „Сердика“ стоят дълги дни на разговори, обсъждания за формулата, за начина, за механизма на издигането и за самата кампания. Това обясни лидерът на АБВ Георги Първанов по БНТ. Според него внушенията, тиражирани в публичното пространство, за „удар по БСП“ чрез решението Кадиев да е кандидатът на АБВ, не почиват на политическа логика. По думите на Първанов, „така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение”.

“Има преливане. Отдавна не може да се говори за монопол в левицата. Аз гледам, чета решенията на Висшия съвет на БСП от последната седмица, последните дни. Там стратегическата цел отново очевидно е да се удари АБВ, да се затвърди мястото на БСП. Не е амбициозно това. Тогава, когато ГЕРБ и десните, като цяло, са завладели всички власти, всички институции, всички структури на властта, ние да си мерим скромното влияние вътре в левицата, го намирам за несериозно”, коментира Първанов.

За избора на ПП АБВ за кандидат-кмет на столицата Георги Първанов каза още, че той е мотивиран от високите, доказани през годините, професионализъм и политическа активност на Георги Кадиев. Председателят на ПП АБВ бе категоричен, че Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж на местния вот в столицата.

По въпроса за антикорупционния проектозакон на Кунева и подкрепата на АБВ по него Георги Първанов обясни, че документът е слаб, неработещ и вреден и добави, че ПП АБВ ще предложи алтернатива. „Ние от АБВ твърде вероятно ще предложим алтернативен закон за борба с корупцията, в който ще разпишем нашите виждания. Нека да сблъскаме нещата в един истински реален дебат”. Първанов добави, че Миглена Кунева няма да спечели подкрепата на АБВ, ако продължи да твърди, че след три месеца ще предложи същия законопроект, но по-утвърден. Председателят на ПП АБВ припомни, че идеята за създаване на служба за борба с корупцията е негова идея и е залегнала в управленската програма на партията. Той обаче подчерта, че структурата задължително трябва да е независима и равноотдалечена от държавните властови структури.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.