Ново огнище на бруцелоза в Плевенско

Откриха, че в село Ракита, община Червен бряг има животни, болни от бруцелоза. Болестта се предава на хората чрез консумация на заразено месо и мляко.
Припомняме, че миналата седмица в град Рила, където бе локализирано огнището на болестта, имаше сигнал за заразени животни. Там станаха ясни 5 случая на заразени хора от болестта, с което общият им брой става 27, сега те се лекуват в Инфекциозна болница, в София.
Заразените кози в Ракита са 25 на брой. Забранено е клането на животни и транспортирането им от и до селото. Хората, които са имали контакт с животните или са консумирали млякото им са под проучвания. Вземат се проби и от останалите животни. Според заместник областния управител двама от стопаните имат симптоми на болестта, но все още липса лабораторно потвърждение.
Във всички общини в областта до края на седмицата трябва да се състоят заседания на епизоотичните комисии. За болните животни стопаните ще получат компенсации от държавата, ако са регистрирани по съответния законов ред, каза арх. Балтаков. Заместник-областният управител е издал заповед, в която подборно са указани задълженията на отговорните ведомства и институции за овладяване на положението и недопускане разширение на заразата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.