Още осем жители на град Рила са заболели от бруцелоза

Нови осем души са заболели от бруцелоза в град Рила, показват последните резултати от серумните проби. Това съобщи в Кюстендил министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БНР. Така установените досега заболели от бруцелоза вече са общо 21.

Министърът Москов увери, че пристигналите на място екипи на Регионалната здравна инспекция правят всичко необходимо, но за да бъдат постигнати резултати, е необходимо местните хора да спазват стриктно препоръките за недопускане на заразяване и най-вече да не консумират прясно мляко, което не е варено да кипване, тъй като само добрата термична обработка унищожава бацила на бруцелозата

По последна информация от Областната агенция по контрол на храните, във вече изследваните кръвни проби на 368 едри и дребни преживни и еднокопитни животни от района на град Рила няма данни за бруцелоза.

Проби ще се вземат и в близкото село Смочево, както и от помощното стопанство на Рилския манастир.

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест – зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни – основно домашни преживни животни и свине. Често протича като остро фебрилно състояние, но клиничната картина може да е много разнообразна. Причинителят на бруцелозата е бактерия от род Brucella. Бруцелите са Грам (-) микроорганизми, които не образуват капсула и спори. Бруцелите се унищожават при варене и пастьоризация, но са издръжливи на замразяване и изсушаване.

Изочник и резервоар на зараза са болни домашни и диви животни. Болният човек не е източник. Механизмът на предаване на заразата е:
– алиментарен (хранителен) – при консумация на заразени и непреработени мляко, млечни продукти, месо;
– през външните покривки (кожа, лигавици) – при директен контакт с животните, както и при конткакт с околоплодна течност, плацентарни и плодни части от инфектирани животни;
– въздушно прахов механизъм – вдишване на прахови/аерозолни частици с бруцели.

Рискови групи са фермери, овчари, ветеринари, работници в кланици и месопреработването.

Инкубационният период е 7-28 дена. Началото е внезапно или постепенно. Бруцелозата може да има остър, подостър и хроничен ход, а симптомите зависят от засегнатите органи и системи и варират в широки граници.

Профилактиката се основава се на строг ветеринарен контрол – убиване на болните животни, граничен ветеринарен контрол, ваксиниране на животните, както и правилна обработка на млякото, млечните продукти и месото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.