Огнище на антракс и във варненското село Бозвелийско

Огнище на антракс е открито и във варненското село Бозвелийско, където лабораторните проби са установили наличието на смъртоносния бацил в починала овца, съобщи д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна, цитирана от “Фокус”. От Областната дирекция по безопасност на храните са поели случая и би трябвало вече да е започнала ваксинация на всички животни от село Бозвелийско, допълни д-р Михайлова.

Това е второто огнище на антракс във Варненска област за последния месец. Първото бе открито в село Млада гвардия, където почина 53-годишен мъж, ял месо от заразена крава, както и три животни, отглеждани в същото село. По-късно се оказа, че месо от заразената крава е преработено на кайма и наденици и е продавано в 30 търговски обекта, вкл. и ресторанти във Варна, Добрич и Бяла. Десет ресторанта бяха затворени, докато се направи пълна санитарна обработка и се докаже чрез лабораторни проби, че в обектите вече няма бацили на антракс.
Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал „Аспарухово”, където се прави дезинфекция вече няколко пъти. Всички животни в селото бяха са ваксинирани, а карантината, наложена в село Млада гвардия във връзка с огнището на антракс, бе частично отменена и бе разрешено животните да бъдат извеждани на паша в землището на селото. Все още не е разрешено придвижване на добитъка или търгуване с животни. Имаше данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.

Междувременно продължава борбата с бруцелозата в югозападна България. Евтаназирани са 80 кози от град Рила с положителни проби за бруцелоза. Извършва се дезинфекция в дворовете, в които са били отглеждани козите.
На територията на град Рила са взети общо 368 кръвни проби от едри, дребни преживни и еднокопитни животни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.