Протести срещу полицейското насилие над чернокожи в Мисури, САЩ

Обявиха извънредно положение в градчето Фъргюсън, област Сейнт Луис, щата Мисури.

Причината са протестите, чието напрежение се покачва, след като младеж бе прострелян по време на мирна демонстрация. Според полицията той е стрелял срещу служителите на реда и те са отвърнали, ранявайки го.
Насилието е станало в последните часове вчера, в който жителите на Фъргюсън почетоха паметта на убития преди година чернокож младеж Майкъл Браун, чиято смърт доведе до бурни протести.
Протестите през неделния ден бяха мирни, но по-късно група протестиращи хулигани разграбиха най-малко един магазин и се изправиха срещу полицейските сили за борба с безредиците.
Прокуратурата вчера предяви обвинения срещу 18-годишен афроамериканец за нападение срещу полицаи във Фъргюсън, след престрелка предишната нощ. Тайрън Харис е тежко ранен от ответния огън на трима полицаи и се намира в болница в критично състояние.
Решението за обявяване на извънредно положение е взето заради избухването на насилието от изминалото денонощие, размириците в града и потенциалната опасност за хората. Полицията във Фъргюсън е арестувала 56 души след сблъсъците с протестиращите в града в понеделник, съобщава Си Ен Ен.
Местни медии съобщават, че полицията е призовала хората да се разотидат, заплашвайки с арести в случай на неподчинение. Някои от служителите на реда са с бронежилетки и защитна екипировка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.