Бруцелоза плъзна в община Рила

Болестта бруцелоза е открита сред дребни преживни животни в община Рила. Това беше потвърдено след извънредно заседание на областната епизоотична комисия. Изследвани са проби от 15 кози от три ферми в общината, които са доказали, че наистина става въпрос за бруцелоза. Все още се проучва откъде е тръгнала заразата. Според експертите, че заразяването на животните вероятно е станало след февруари.

Заразените животни ще бъдат умъртвени и предадени на екарисаж. Забранено е да се консумира мляко, млечни продукти и месо, издадена и забрана животни да се транспортират от и към град Рила. Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни. Всички животни в общината ще бъдат изследвани. При които резултатите са положителни, ще се наложи евтаназия. Нови проби ще се взимат на всеки два месеца – докато не се окажат всички отрицателни. Най-често заразяването става при внасяне на животни от други региони или държави. В Гърция и Македония заразата я има от няколко години, затова не е изключено да са е била пренесена именно оттам с внесени незаконно животни, смята д-р Емил Гъгнев, началник отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Засега не се налага да бъдат затваряни млекопреработвателни предприятия, тъй като термичната обработка на млякото гарантира, че то е безопасно и не може да зарази потребителите. Клането на животните обаче е забранено.

Млад мъж от Рила обаче е бил заразен. Той е собственик на ферма за биволи. Още през април отишъл на преглед, след което започнали да го лекуват за пневмония в Благоевградската болница. Оттам го препратили в София и там, в лабораторията за особено опасни инфекции специалистите установили, че е заразен с бруцелоза. Но се оказало, че не консумира млечни продукти от своята ферма, а ги купува от търговската мрежа. Консумирал ги е и когато бил на гости в Рила. Домакините го почерпили с продукти тяхно производство. Сега от Регионалната здравна инспекция очакват резултатите от пробите, които са изпратили в София. Сред тях са и от семейството, на което мъжът е бил на гости. След като разнищили случая, инспекторите научили, че имало доста случаи на аборти при кози.

Фермерите често не съобщават за болните си животните, а се опитват сами да си ги лекуват. Нещо повече – за тях един аборт на коза е нещо маловажно, коментира още д-р Гъгнев. Предстои да бъде направена инвентаризация на всички животни в региона и да проследи придвижването на животните от началото на годината досега. Млякото и млечните продукти от болните животни ще бъдат унищожени, а млякото от животните в град Рила, които не са с положителни проби, ще може да бъде използвано за лична консумация след сваряване. Домашното сирене пък ще трябва да зрее най-малко 60 дни. Всички жители на Рила околните населени места ще бъдат информирани как се проявява болестта и как да предпазят себе си и животните. Лошата новина е, че бруцелозата е зооноза, т.е. може да се предава от животни на хора. Човек може да се зарази, ако има контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или недостатъчно термично обработено месо. Най-често болните животни вдигат температура, правят аборти, подуват им се ставите. Помежду си пак се заразяват при директен контакт. Могат обаче да пипнат болестта и от заразени фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля. Затова, усъмнят ли се, че някое животни е болно фермерите да се обаждат веднага на ветеринарния си лекар или да потърсят участъковия ветеринарен лекар, апелират от БАБХ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.