В Москва е убит бившият вицепремиер Борис Немцов

Бившият руски вицепремиер и настоящ опозиционер Борис Немцов е бил прострелян в центъра на Москва снощи, малко преди полунощ руско време и е починал. В информациите на медиите има известни противоречия – някои съобщават за 4 изстрела, други – за 6 гилзи, намерени на местопрестъплението – Големия Москворецки мост.

Немцов е бил застрелян в гръб.

По-рано този месец Немцов сподели пред Sobesednik.ru, че се страхува за живота си, казвайки: „Страх ме е, че Путин ще ме убие“.

Дмитрий Песков, говорителят на президента на РФ, съобщи, че на Владимир Путин веднага е докладвано за убийството на Песков.

“Убийството на опозиционера Борис Немцов е „жестоко“, „има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер“, коментирал Владимир Путин, цитиран от Дмитрий Песков. Той допълва, че президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на Борис Немцов.

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Това се казва в изявлението на външния ни министър Даниел Митов по повод убийството на Немцов.

Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност, добавя Митов.

Борис Немцов е роден през 1959 г. в Сочи. През 1981 година зъвършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, по-късно работи в научноизследователски институт. Занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката.

В началото на 1990 година е избран за депутат във Върховния съвет (парламента) на РСФСР. От 1991 година е представител на президента на РФ в Нижни Новгород, после е първият губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 година е избран за член на Съвета на Федерацията (горната палата на парламента) на Русия.

Той е министър на горивата и енергетиката (24 април – 20 ноември 1997), първи заместник-председател (17 март 1997 – 28 април 1998) и заместник-председател (28 април – 28 август 1998) на правителството на Русия.

От декември 1999 година заедно със Сергей Кириенко и Ирина Хакамада е начело на „Съюз на десните сили“. Избран е за член на Държавната Дума (горната палата) на Федералното събрание (парламента) на Руската федерация от 117-многомандатен Автозаводски избирателен район и неин заместник-председател. Той е сред съпредседателите на партията „Съюз на десните сили“ (председател от 14 декември 2001) и Младежкото движение „Млада Русия“.

В периода 2004 – 2005 година е председател на Съвета на директорите на групата „Ойл“, но след започване на проверки на търговската организация от финансовите власти Немцов напуска групата.

От 2005 до 2006 година е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

Избран е за съпредседател на Партията на народната свобода «За Русия без произвол и корупция» през 2010 г. Тя се разпуска при създаването на обединената Републиканска партия на Русия – Партия на народната свобода от 16 юни 2012 г., откогато е Немцов и неин съпредседател.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.