В Русия есхумираха останките на император Николай ІІ

По нареждане на следствения комитет на Русия, извършващ разследване по делото за смъртта на семейство Романови през 1918 г., В Санкт Петербург са есхумирани останките на последния руски монарх – император Николай II, и на съпругата му Александра Фьодоровна.

„Решихме да започнем отначало и да извършим отново необходимите експертизи“, обясни пред ИТАР-ТАСС Владимир Соловьов, един от ръководителите на разследването. То започна през 1993 г. и бе закрито през януари 2009 г. поради липса на съществен напредък. Това решение обаче бе обявено за незаконно от руски съд през 2010 г. За подновяване на разследването настоя през юли тази година и руската православна църква. Тя има съмнения в автентичността на останките, въпреки че още през 2008 г. руската прокуратура оповести резултатите от ДНК тестове, потвърждаващи, че откритите година по-рано в района на Екатеринбург тленни останки са на царското семейство.

Членовете на фамилията са екзекутирани през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. по заповед на болшевиките и заровени в общ гроб в Екатеринбург. Всички са канонизирани като мъченици от руската православна църква.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.