Борисов: Ако Боби Белята бе в затвора, щеше още да е жив

Премиерът Борисов е разпоредил да се прекрати процедурата за избор на строител на два лота от АМ "Хемус"

Убийството на стария познайник на премиера Борисов – Боби Белята – край оградата на затворническото общежитие в Казичене с цели 13 изстрела е било обстойно обсъждано на днешното заседание на правителството. Което не е изненада, тъй като жертвата е стар познайник на премиера още от времето, когато Борисов бе главен секретар на МВР. Именно заради Боби Белята Борисов изрече култовата си реплика: “Ние ги хващаме – те ги пускат”.

Между другото, независимо от твърденията, че Боби Белята е част от бандата на Чуковете, имал е общи дела с наркотрафиканта Таки и т.н., убитият има само една условна присъда, от която са минали достатъчно години, за да може да се каже – спазвайки формалния подход – че Борис Борисов (Боби Белята) е неосъждан.

От стенограмата на днешното заседание на правителството става ясно, че премиерът е разпоредил на министрите на вътрешните работи и на правосъдието да направят детайлна проверка по убийството край оградата на затворническото общежитие в Казичене: какво е правело лицето на оградата на общежитието, с кого се е срещало, възможно ли е да няма видеонаблюдение по оградата.

“Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защо камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният заместник-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни“, заявява Борисов пред министрите.

След което премиерът припомня как лично е арестувал преди повече от 10 години Боби Белята с подготвен взрив за атентат в един автосервиз, но Белята казва, че са се отивали да трепят риба с взрив и съдът приема версията на подсъдимия, а не тезата на МВР, въпреки заловения експлозив.

„Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки.(…) Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав. Сега ние трябва да говорим, че поредното убийство е станало. А беше задържан с всичко, както пише в литературата. Обаче иди докажи, че не е ходил за риба с този взрив!“, ядосва се премиерът.

„С една дума, казвам го към двамата министри да изчистят всичко, да разберат защо е бил на оградата на затвора, с кого се е срещал и т. н. Максимално да се провери случаят и не е лошо да проверите и делата на това лице как са вървели във времето, как и колко е осъждан или неосъждан. Аз само помня колко ме беше яд тогава“,
добавя Борисов.

Което е и стенографирано…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.