„Медиана”: БСП е пред ГЕРБ, ББЦ изпреварва ДПС с 2,5%

Избираме между 20 партии и коалиции

Ако изборите за Европейския парламент бяха на 15 май, то Коалиция за България би събрала 20,5% от гласовете на избирателите. Веднага след тях със 17,1% пък се нарежда ГЕРБ. Трета излиза коалицията около „България без цензура” с 9,8%, а ДПС, остават четвърти със 7,3%, предаде БГНЕС. Това показват данните от национално представително изследване на агенция „Медиана”, проведено в периода 8 – 13 май сред 1014 души.

Според проучването възможност да изпратят европейски депутати имат още Реформаторския блок с 4,3%, НФСБ с 3,6% и „Атака” с 3,5%. Без никакви шансове за свои представители в европарламента е АБВ на президента Георги Първанов с 2,9%.
Към момента БСП води с около 3% пред основния си опонент ГЕРБ, като причината за това е не толкова нарастване при левицата, колкото спад при ГЕРБ, коментира директорът на “Медиана” Кольо Колев. По думите му, фактор за спада на ГЕРБ е и навлизането на „България без цензура” на политическата сцена. Според „Медиана” Николай Бареков е привлякъл около 14% от гласоподавателите на ГЕРБ от последните парламентарни избори.
Проучването изкарва наяве един интересен феномен -с наближаване на изборите намалява и готовността, и желанието да се участва в тях. Една от причините за това е липсата на желана вътрешнополитическа алтернатива. Критичността към сегашното управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаващата част от избирателите, смята Колев.

Социологът очаква изборна активност, сравнима с тази от 2009 година – между 2,5 – 2,6 млн. избиратели или около 43% от реално наличните избиратели. Подобно относително ниска избирателна активност дава шанс на по-малките партии с твърд електорат, като очакваната изборна бариера за тези избори е 150 – 160 хил. гласа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.