Кольо Колев: Сериозните агенции могат да сбъркат, но не лъжат

“Всички колеги сега се чудят какво да правят, правят равносметки, какви нови методики да изпозват, да преосмислят. Границата е при професионализма. Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има агенции, които не бъркат, но лъжат”. Така директорът на агенция “Медиана” Кольо Колев обясни по БНР неточността в прогнозите на социолозите за евровота. Колев изтъкна като причина и това, че анкетираните избиратели са декларирали участие, но не са го осъществили.

В отговор на тежките упреци, отправени към социолозите, вкл. от лидерите на ГЕРБ и на АБВ Бойко Борисов и Георги Първанов, социологът Кольо Колев обвини политиците, че искат да сложат намордник на социологическите агенции.

Колев коментира и лошите резултати на левицата. По думите му, има няколко фактора, които са повлияли за БСП.

“Първата причина е Вигенин в Киев – тази позиция на БСП, която е в противоречие с избирателите, втората причина е Първанов – разколебаването вътре в партията. Третата причина е коалиционният характер на това управление – коалицията с ДПС и консумацията на власт, особено на местно ниво”, каза Колев.

Тези избори не променят съотношението на силите в рамките на съществуващия парламент, отговори социологът на въпрос какво ще се случи с управляващите в момента от тук нататък. Според Колев дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи от формациите в управлението, които надали са заинтересовани, вкл. ДПС и “Атака”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.