Професор-политолог смята, че служебното правителство е престъпно

Професорът по политология в СУ “Климент Охридски” Людмил Георгиев заяви в студиото на Нова телевизия, че вече 25 години самата държава е мафия, а сегашното служебно правителство е престъпно. Георгиев, който до 2010 г. бе близък съратник на Ахмед Доган и член на висшето ръководство на ДПС и социологът Кольо Колев коментираха темата ще има ли комисия „Кой” в новия парламент (по аналогия с демонстрациите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, дали началото на протестите срещу правителството на Орешарски) .

„Не е важен толкова отговорът на въпроса “кой”, а отговорът на въпроса „защо” – защо условията позволяват перманентно да се задава въпроса „кой”. Бих попитал кой назначи това престъпно служебно правителство, което вдигна цената на тока; назначи един човек с отнети адвокатски права за министър на правосъдието; един военен министър, който иска да сключи сделка с американците през неговата фирма за комисионни. Ситуацията в България от 25 години насам изисква отговор на въпроса защо всичко това е възможно”, заяви проф. Людмил Георгиев.

„За България драмата не е в това, че мафията си има държава, а самата държава е мафия. Независимо кой е на власт моделът „мафия” се възпроизвежда непрекъснато през тези 25 години”, допълни политологът.

“Няма никакво съмнение, че в момента ДПС е сериозният играч. Всички малко или много ще внимават да не ги сритат сериозно, защото от тях до голяма степен зависи дали ще има парламент, колко устойчив ще бъде той и колко време ще продължи. Не очаквам да има заигравки около Делян Пеевски, а историята около КТБ вероятно ще бъде заметена под килима”, изтъкна социологът Кольо Колев.

„Въпросът дали ще има комисия „Кой” минава през волята на Бойко Борисов. Доскоро той се обиждаше от журналистическите въпроси за това какво му е мнението за Делян Пеевски. Трябва да дискутираме необходимостта да има действия към разграждане на модела „Кой” – модел на тясна обвързаност между икономически интереси, държавна и медийна власт”, коментира блогърът Асен Генов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.