Медиана: ГЕРБ-23.3%, БСП-18.7%, ДПС-8.9%, ПФ-5%, Атака-4,3%, РБ-4%

Шест формации от сегашното Народно събрание със сигурност биха влезли и в следващия парламент, ако днес имаше парламентарни избори. ГЕРБ остават едноличен лидер с 23,3% от гласовете, следвани от БСП – 18.7%, ДПС – 8.9%, Патриотичният фронт – 5.0%, Атака – 4.3%, Реформаторският блок – 4.0%. Това показват данните от огласено днес проучване на електоралните нагласи, проведено от “Медиана”. Прави впечатление, че АБВ остава под прага от 4 процента с прогнозен резултат – 2.8%. Забележими в политическото пространство, но с резултат под 1% остават формациите на Светльо Витков, на Татяна Дончева и България без цензура.

Авторите на изследването изтъкват, че водещите политически формации ГЕРБ и БСП остават на приблизителна дистанция от 5%, като в последното тримесечие и двете партии леко са увеличили избирателите си.

Прави впечатление завръщането на “Атака” сред партиите с над 4% подкрепа, както и слизането на АБВ под тази граница, което вероятно се обяснява с несъгласието на много граждани с предлаганата пенсионна реформа.

Отношението към кабинета на Бойко Борисов продължава да е силно скептично. Половината от избирателите са по-скоро разочаровани от него срещу 25%, които смятат, че то вдъхва доверие. В основата на този скептицизъм е усещането, че нищо няма да се промени към по-добро, а е възможно и влошаване. Средната оценка (по шестобалната система) на управлението досега леко се покачва до “Среден” 3.42, но продължава да бъде ниска ( 3.32 през март). Този скептицизъм се пренася и върху основния аргумент на управляващите – “Реформи”. Едва 22% от хората смятат, че възможните реформи – в правосъдието, пенсионна, здравна, в енергетиката, ще доведат до позитивни промени за хората. Близо 60% са на мнение, че реформите ще бъдат или във вреда на хората или просто нищо няма да променят.

Външната политика на страната продължава да е обект на сериозни критики от страна на избирателите. Две трети от тях (66%) я определят като “подчиняване на страната на чужди икономически и политически интереси”.

Очакванията, че възможен референдум – заедно с местните избори, ще повиши чувствително изборната активност, не намират потвърждение. Една четвърт (24%) дори не са чували за референдум, а 57% не знаят за какво ще бъде той. На практика, към момента референдумът е безразличен за близо половината от избирателите. Логично и заявеното желание да се участва в него е значително по-ниско от това на местните избори, показва изследването на “Медиана”. То е национално представително, проведено е с 1004 пълнолетни граждани в периода 12 – 15 юни 2015 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.