ИД тренира деца как да режат глави

Бойци от „Ислямска държава“ тренират деца как да режат глави, а в тренировъчните лагери има и отвлечени деца от територии, превзети от джихадистите.

14-годишно момче от етнорелигиозната общност язиди, което успяло да избяга от такъв лагера с брат си, разказало, че на всички 120 деца в лагера били показани видеокадри от обезглавявания и инструкторите им казали, че някой ден и те ще обезглавяват хора, но първо трябва да овладеят техниката. Затова на всяко дете дали кукла и меч, а след това ги строили и им наредили да отсекат главата на куклата.

Научиха ме как да държа меча и как да ударя, като си мисля, че това е глава на неверник, разказал Яхия, преименуван така от похитителите си. Той успял да избяга от тренировъчния лагер на ИД и намерил убежище в Северен Ирак.

Когато екстремистите от ИД превзеха язидски градове в Северен Ирак миналата година, те избиха мъжете и поробиха много от жените и девойките. Десетки язидски момчета като Яхия обаче са сполетени от друга съдба – ИД се стреми да ги превъзпита, карайки ги да се отрекат от вярата си и да приемат исляма, и опитвайки се да ги превърне в джихадистки бойци.

Това е част от съгласувано усилие на екстремистите да изградят ново поколение екстремисти, разказват местни жители, които са избягали или все още живеят под властта на ИД в Сирия и Ирак.

Групировката вербува юноши и деца с подаръци, заплахи и промиване на мозъци.

В държаните от ИД градове екстремистите показват видеоклипове на младите хора в улични павилиони. Те организират събития на открито за деца, където раздават безалкохолни напитки и сладкиши… и пропаганда.

В училища и джамии екстремистите заливат децата с радикална доктрина и често пъти ги настройват срещу собствените им родители. Тренировъчните лагери на ИД бълват Ашбал („лъвчета“ на арабски), деца бойци за „халифата“, който ИД обяви на своята територия.

Така момчетата биват превърнати в убийци или камикадзета.

В излъчен неотдавна видеоклип се вижда как момче обезглавява сирийски войник под надзора на възрастен екстремист. Миналия месец пък видеоклип показа 25 деца, които застрелват 25 пленени сирийски войници в главата без да им мигне окото.

Що се отнася конкретно до язидите, които за ИД са заслужаващи смърт еретици, групировката се стреми да вземе децата им, да заличи миналото им и да го замени с радикализъм.

Яхия, малкото му братче, майка им и стотици други язиди били заловени, когато ИД превзела иракския град Сула през август. Те били отведени в Ракка, където братята и други язидски момчета на възраст от 8 до 15 години били пратени в тренировъчния лагер „Фарук“. Дали им мюсюлмански арабски имена вместо кюрдските им имена.

Яхия прекарал в лагера близо пет месеца и се обучавал по осем до десет часа на ден, включително физическа подготовка, боравене с оръжие и изучаване на Корана. Казали му, че язидите са „нечисти“ и трябва да бъдат убивани, разказа той.

Показали му как да застреля човек от близко разстояние.

Момчетата се удряли едно друго в някои тренировки. Така Яхия ударил 10-годишното си братче и му избил зъб.

Инструкторът каза, че ако не го направя, ще ме застреля, каза Яхия. „Казаха ни, че така ще станем по-корави. Навсякъде ни биеха“, добави той.

Във видеоклип на ИД от лагера „Фарук“ момчета в камуфлажни униформи правят калистеника и скандират лозунги. Боец на ИД казва, че момчетата са изучавали джихада, за да може „в близките дни Всемогъщият Бог да ги постави на фронтовата линия да се бият с неверниците“. Видеофилми от други лагери показват как момчета пълзят под бодлива тел и се упражняват в стрелба. Едно дете лежи на земята и стреля с картечница – толкова е дребно, че откатът го отхвърля назад с няколко сантиметра. Момчета, които преминават тренировка по издръжливост, стоят мирни, докато инструктор ги удря по главите с прът.

ИД твърди, че има стотици такива лагери.

Сирийският център за наблюдение правата на човека има данни за най-малко 1100 сирийски малолетни деца, които са се присъединили към ИД тази година. Най-малко 52 са убити в бойни действия, в това число осем атентатори самоубийци.

Яхия е избягал в началото на март. Бойците напуснали лагера, за да извършат нападение и докато оставащите пазачи спели, той и брат му се измъкнали. Той приканил един приятел да тръгне с тях, но момчето отказало с думите, че сега е мюсюлманин и харесва исляма.

Майката на Яхия била в къща наблизо с други отвлечени язиди и понякога му разрешавали да я посети. Затова той и брат му отишли там. Заминали за сирийския град Минбадж и отседнали при руски боец от ИД, каза Яхия. Той се свързал със свой чичо в Ирак, който се договорил с руснака да му плати за двете момчета и майка им. Сделката била сключена и те се срещнали с чичото в Турция, а оттам отишли в иракския кюрдски град Дохук.

Сега Яхия и брат му са в Дохук. Прекарват голяма част от времето си в гледане на телевизия, изглеждат открити и общителни. Личат си обаче белезите от изпитанието им. Когато чичо му му подал пистолет, Яхия сръчно го сглобил и заредил. И той никога няма да забрави видеофилмите с обезглавявания, които инструкторите от ИД пускали на момчетата. „Уплаших се като видях това. Знаех, че няма да съм способен да обезглавя някого така. Дори като възрастен“, каза той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.