Над 1000 арестувани при антитерористична операция в Турция

Извънредни мерки за сигурност са предприети в Турция заради опасността от нови терористични актове. Специалните части са в пълна бойна готовност, отпуските на всички полицаи също са били прекратени по спешност, съобщават информационните агенции. Особено засилена е охраната в големите градове и курортните комплекси. Междувременно при мащабната антитерористична акция на територията на цялата страна, започнала на 24-ти юли, са арестувани над 1000 души, като на прицел са били военни формирования на Кюрдската работническа партия, Фронта за народно освобождение, ултралявата Революционна партия и подразделения на Ислямска държава. Арестувани са били както ислямисти, така и активисти на ПКК. Сред задържаните е имало и между 50 и 60 чужди граждани. По думите на премиера Ахмет Давутоглу, въпреки, че Турция е отворена за света и над 40 млн. чужденци всяка година я посещават, няма да бъде допуснато бойци на ИДИЛ да преминават през нейната територия. Повод за операцията бе терористичният акт на 20-ти юли в югоизточния турски окръг Шанлъурфа, когато член на “Ислямска държава” уби 32 души. Три дни по-късно двама турски полицаи пък намериха смъртта си след стрелба на бойци на ПКК, намиращи се на сирийска територия. Лидерът на сирийската партия “Демократичен съюз на Кюрдистан” Салих Муслим пък призна, че е възможно отделни групи в Турция може да оказват подкрепа на Ислямска държава, която от своя страна води война срещу кюрдите.

В същото време, турската армия продължава да обстрелва цели на Ислямска държава в северна Сирия, сериозни удари са нанесени и по обекти на Кюрдската работническа партия в северен Ирак. Освен артилерията, срещу тях са се включили и 4 изтребителя Ф-16, поразили цели в Хакурк в Северен Ирак.

Не целим да свалим Башар Асад, уточни външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Кюрдите, обаче, които нападат турски войници и полицаи, са терористи, подчерта още той и предупреди, че контрамерките на Анкара могат също да застрашат мирния процес от последните години между официалната власт и кюрдските формирования.

Днес ситуацията около военната операция на Турция в Сирия и Ирак ще бъде обсъдена на извънредната среща на НАТО по искане на южната ни съседка. Генералният секретар Йенс Столтенберг обаче уточни, че Турция не е искала военна помощ от Алианса за действията си срещу “Ислямска държава” и ПКК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.